Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Vinyyliäänilevyjä valmistetaan taas Suomessa

16.2.2023 08:00Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Jesse-yhtye haki uunituoreen LP-levynsä Helsingin Levypuristamon tehtaalta. Kuva: Levypuristamo/Tero Vuorinen.

Ensimmäinen kotimaassa valmistettu vinyylilevy sitten 1990-luvun on Jesse-yhtyeen tuplalevy Descend. Yhtyeen jäsenet hakivat uunituoreet levyt ystävänpäivänä Helsingin Levypuristamon tehtaalta, jossa valmistuu nyt tuhansia äänilevyjä viikossa. Perinteisille äänitteille riittää kysyntää.

Descendin kansainväliseen jakeluun päätyvän tuplalevyn painos on 500 kappaletta ja se tulee kauppoihin 27. huhtikuuta. Alkuvuodesta Helsingin Kyläsaareen valmistunut levypuristamo valmistaa tällä hetkellä tuhansia levyjä viikossa.

– Meiltä on tilattu jo reilu parikymmentätuhatta levyä ja kuluvan vuoden aikana tavoite on puristaa ainakin satatuhatta vinyyliä. Kahdella automaattisella koneella vuotuinen kapasiteetti on yhdessä vuorossa yli kolmesataatuhatta levyä, joten pystymme vastaamaan kysyntään, toteaa Helsingin Levypuristamon toimitusjohtaja Lupu Pitkänen.

Äänilevyjen koko toimitusketju on pitkälti kotimainen. Levyn valmistus alkaa kaivertamalla musiikki niin sanotulle lakkalevylle. Jesse-yhtyeen albumin on kaivertanut helsinkiläinen Timmion Cutting. Puristamon asiakkaille kaiverrusta tekee myös Kuhmoisissa toimiva Virtalähde Mastering.

Lempäälässä toimiva Kasematic valmistaa levypuristamolle LP-levyjen näyttävät kannet ja levyjen etiketit painaa espoolainen Hannun Tasapaino. Ulkomailta levypuristamo hankkii lähinnä äänilevyjen raaka-aineena käytettävän PVC-muovin, jolle ei ole kotimaista toimittajaa.

CD-levyn ja suoratoiston piti syrjäyttää vinyylilevy, mutta niin ei käynytkään. Vinyylilevyjen myynti on kasvanut pitkään kymmeniä prosentteja vuodessa, ja myynnin arvolla se on ohittanut jo CD-levyn. Äänilevyjen kotimaisen valmistuksen alkamista uudelleen piti odottaa kuitenkin miltei 30 vuotta.

Array
Share: