Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Sanomalehtien sunnuntaipainokset vähentyvät

24.3.2023 10:30Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Karjalainen on Joensuussa ilmestyvä, sitoutumaton sanomalehti. Lehti lopettaa nyt sunnuntaipainoksensa. Kuva: Karjalainen.

Painopaperin hinta ja postin jakelukustannukset ovat nousseet sitä vauhtia, että mediayhtiöt lopettavat kilvan lehtiensä sunnuntaipainoksia. Nyt Joensuussa ilmestyvän Karjalainen lopettaa painetun sunnuntailehtensä. Aiemmin samasta asiasta ilmoitti Oulussa ilmestyvä Kaleva.

Joensuussa ilmestyvä Karjalainen luopuu sunnuntaijakelusta huhtikuun lopulla, sanomalehteä julkaiseva PunaMusta Media tiedottaa. Mediayhtiö perustelee päätöstä medialiiketoiminnan kilpailukyvyn parantamisella sekä painopaperin ja jakelun hintojen jatkuvalla nousulla. Sunnuntain lehti ilmestyy kuitenkin näköislehtenä.

Muutoksella ei ole vaikutusta henkilöstön määrään. Yhtiö laskee, että jakelu- ja painokustannusmuutokset tuottavat kuluvana vuonna noin puolen miljoonan euron kustannussäästöt.

Puna Musta Median mukaan Karjalainen säilyy muutoksesta huolimatta 7-päiväisenä, koska sunnuntain numero ilmestyy jatkossa näköislehtenä.

HS siirtyy maanantaijakeluun jakelun vaikeutuessa

Karjalaisen sunnuntaipainoksen lopetus vaikuttaa myös Helsingin Sanomien sunnuntailehden jakeluun Joensuun seudulla. HS on riippuvainen maakuntalehtien jakelusta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Jos Karjalaista ei jaeta sunnuntaina, ei jaeta Hesariakaan, Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Antero Mukka toteaa HS:n uutisen mukaan.

HS siirtää sunnuntain lehden maanantaijakeluun Karjalaisen muutoksen myötä huhtikuussa.

Oulussa ilmestyvä Kaleva ilmoitti viime viikolla muutosneuvottelujen päätteeksi luopuvansa sunnuntain paperilehdestä kevään aikana. Muutoksen seurauksena sunnuntain Helsingin Sanomat jaetaan Pohjois-Suomessa toukokuun alusta alkaen maanantaiaamuna. Kaleva on hoitanut HS:n painamista ja jakelua Pohjois-Suomessa.

Jo aiemmin paikallisissa lehdissä on tapahtunut paljon ilmestymismäärien vähentämisiä ja moni paikallislehti on loppunut kokonaan.

Digimyynti kasvaa mutta ei riittävästi

Oheinen Uutismedian liiton graafi kertoo mistä sanomalehtien ahdinko osaltaan johtuu. Tilausten ja ilmoitusten digimyynti ei ole kasvanut riittävästi korvaamaan painetun lehden myynnin suurta vähentymistä. Samanaikaisesti ja varsinkin viime vuosina lehtien paino- ja jakelukustannukset ovat kasvaneet.

Varsinkin sunnuntain painetusta sanomalehdestä uhkaa tulla luksusta, jota on tarjolla vain harvoille. Näköislehti ei ole sama asia. On hyvä kysymys, onko lehden tilaaja oikeutettu hinnan alennukseen, kun tuote huononee. Tätä mediayhtiöt eivät ole vielä tarjonneet.

Reino Lantto

Tilattavien sanomalehtien kuluttaja- ja mediamyyntitulot 2010–2021. Kuva: Uutismedian liitto.
Share: