Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Postipalveluiden hintoihin iso korotus 2024

1.12.2023 11:21Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Postin jakelupalvelujen hinnat nousevat tuntuvasti 2024. Kuva: Posti.

Posti nostaa jakelupalvelujensa hintoja vuoden 2024 alusta keskimäärin 8 %. Korotus on huomattavan iso, kun ensi vuoden inflaatiovauhti on VM:n ennusteen mukaan vain 1,9 %. Postin asiakastiedotteen mukaan postipalvelujen hintojen nousu perustuu kustannusten nousuun.

Postin mukaan yleinen kustannustason nousu on jatkunut ja vaikuttaa merkittäväksi palvelujen yksikkökustannuksiin. Taustalla on edelleen myös paperipostin määrän voimakas väheneminen, ja laskun odotetaan jatkuvan. Kirjemäärästä on hävinnyt 2000-luvulla sähköisen viestinnän myötä 70 prosenttia.

Posti kertoo jatkavansa työtä kustannuspaineiden hillitsemiseksi. Tässä merkittävässä roolissa on tuotantoprosessien jatkuva kehittäminen entistä automatisoidumman koneellisen lajittelun avulla sekä jakelun uudistaminen. Tavoitteena on löytää kustannustehokkaimmat tavat toteuttaa laadukas jakelu joka puolella Suomea.

Hinnankorotukset vaikuttavat suuresti suoramarkkinointiin ja lehtien jakelun kustannuksiin. Posti korottaa asiakassuoran ja sen lisäpalvelujen hintoja 8 %. Kotisuoran hinnat nousevat 15 %. Postin oman suoramarkkinointivälineen Postisen mediatilan, kohderyhmien ja päivityspalvelujen hinnat eivät kuitenkaan nouse, mikä vaikuttaa alan kilpailutilanteeseen.

Aikakauslehtien jakelu kallistuu sekin 8 %. Painotuotekuljetusten korotukset selviävät marraskuun lopulla. Hintamuutos ei koske varhaisjakelun sanomalehtiä.

Korotukset iskevät lujaa ilmaisjakelulehtiin

Yrittäjät.fi -sivuston uutisen mukaan hinnankorotukset iskevät pahiten ilmaisjakelulehtiin. Turun Seutusanomia kustantavan lehtiperheen toimitusjohtajan Mika Leinosen mukaan ne ovat järkyttäviä. Eniten kärsivien joukossa ovat alueelliset ja paikalliset sanomalehdet, jotka käyttävät Postin Kotisuora- ja Kotisuora Premium -palveluita. Niiden hinta nousee jopa 15 prosenttia.

Leinonen pitää korotusta käsittämättömänä. Turun Seutusanomat kustantaa kolmea paikallista versiota Seutusanomat-lehdestä. Se on Postin suurin asiakas Varsinais-Suomessa. Kuukaudessa lehtiä jaetaan yli 122 000 kappaletta. Leinonen laskee, että postin vuoden 2022 alun jälkeen toteuttamien jakeluhintojen kustannusten nousuvaikutus on ollut yhtiölle 53 %.

– Pelkään, että kymmeniä lehtiä lopettaa toimintansa vuodenvaihteessa, Leinonen sanoo uutisessa.

Reino Lantto

Array
Share: