Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Pantonen PMS-muutokset puhuttavat painoalaa

3.3.2023 11:04Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Pantone esitteli joulukuussa 2022 uudet Formula Guide ja Bridge -väriviuhkasarjat. Kuva: Pantone.

Pantone on lisännyt 224 sekoitusväriä ja viisi perusväriä PMS-järjestelmään. Lisäykset ovat puhuttaneet graafisia suunnittelijoita ja painoalaa siksi, että uudet ja vanhat painetut värioppaat eivät enää ole yhteensopivia. Ongelmaksi koetaan myös joidenkin uusien värisekoitusten hyvin pienet sekoitusvärimäärät.

Muutosten tavoitteena on lähentää Pantonen PMS-värikarttaa tekstiilien ja maalien Pantone Fashion, Home+Interiors -värijärjestelmään.

Joulukuussa Pantone esitteli uudet Formula Guide ja Bridge -väriviuhkasarjat. Uusien tummien sävyjen lisäksi uusittiin perusvärisettiä. Entisen 18 perusvärin tilalla on nyt vain 11 perussekoitusväriä sekä neutraali extender-väri kuultovalkoisen tilalla. Väreistä poistuivat mm. Yellow ja Reflex Blue. Kaikki sekoitussuhteet menivät muutosten myötä uusiksi ja perustuvat näihin uusiin perussekoitusväreihin.

Pienten värierien sekoitus vaatii tarkkuutta

Painamistekniikka vaihdettiin kuivaoffsetista normaaliin offset-painamiseen. Muutosten tavoitteena on suosia ekologisesti parempia raaka-aineita. Uudet sekoitukset sopivat myös paremmin lakattaviksi, mikä on yleistä varsinkin pakkausteollisuudessa.

– Suunnittelijoiden kannalta monipuolistunut sävyjen valintamahdollisuus tuottaa todellista päänvaivaa painoissa, koska uusilla jopa 0,1 %:n reseptitarkkuuksilla ei vähäisiä eriä helposti saa toistuvasti sekoitettua saman sävyisinä, kertoo Reinhard Lindqvist KTA:sta. KTA myy Pantonen väriviuhkasarjoja.

Marvacon omistajiin kuuluva ja tunnettu väriekspertti Kai Lankinen on päänvaivaa helpottaakseen kerännyt Linkedin-päivitykseensä ohjeita Pantone-värien käytöstä.

Pantone Matching System (PMS) on standardiksi muodostunut painoteollisuuden värijärjestelmä. Pantone-värejä käytetään spottiväreinä. Pantone-värit tunnistetaan järjestysnumerolla, joka selviää PMS-värikartasta.  Pantone Fashion, Home+Interiors (FHI) värijärjestelmä on tekstiilien ja maalien värijärjestelmä.

Array
Share: