Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kirjamyynnissä laskuja ja nousuja

23.1.2024 16:32Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Satu Rämön Hildur-sarjan kaikki kolme kirjaa ylittivät viime vuonna 100 000 kappaleen myynnin. Kuvat: WSOY.

Kirjamyynnin kehitys on kehittynyt eri suuntiin eri kustantajilla viime vuonna. Näin voi päätellä siitä, että kustantajien myyntitilastot ja WSOY:n myyntiluvut ovat osittain eri suuntaisia. WSOY:llä oli erinomainen vuosi, mutta muilla kustantajilla vuosi on ehkä ollut heikompi.

Kirjamyynnin kehityksestä viime vuodelta saatavilla ovat nyt WSOY:n myynnin lisäksi Kirjakauppaliiton ja Kustannusyhdistyksen luvut. Kirjakauppojen painetun yleisen kirjallisuuden euromääräinen kuluttajamyynti laski 1,9 %. Kasvuun kääntyivät kuitenkin niin kaunokirjallisuus (3,1 %), ulkomainen kirjallisuus (9,4 %) kuin pokkaritkin (4,6 %). Myös WSOY kertoo kaunokirjallisuuden myynnin kasvaneen viime vuonna.

Kirjakauppojen tietokirjojen myynti laski 9,9 % ja lasten sekä nuorten kirjojen 6,8 %. WSOY kertoi kuitenkin varsinkin painettujen tietokirjojen myynnin kasvaneen viime vuonna.

Kustannusyhdistyksen jäsenten painetun kirjan myynti jälleenmyyjille laski viime vuodesta 2,3 %, kun oppimateriaaleja ei huomioida. Kustantajien oppimateriaalien myynti kasvoi kuitenkin 4 %, mikä nostaa kustantajien kokonaismyynnin kehityksen plussan puolelle. WSOY on kustannusyhdistyksen jäsen.

Painetun kirjan myynti siivitti WSOY:tä

Werner Söderström Osakeyhtiö ylsi 2000-luvun myyntiennätykseen painetun kirjan myynnin kasvun siivittämänä vuonna 2023. Painetun kirjan myynnin kasvu oli erityisesti kaunokirjallisuuden osalta merkittävää. Sekä kotimainen että käännetty kaunokirjallisuus rikkoivat ennätyksiä yhtiön tiedotteen mukaan.

WSOY kertoo myyneensä viime vuonna 13 miljoonaa kirjaan. Painetun kaunokirjallisuuden kasvu oli 13 %. Messumyynti kasvoi peräti 20 %. Monen kirjan ja kirjailijan osalta rikottiin myyntiennätyksiä vuoden 2023 aikana. Vuoden 2023 isot vetonaulat olivat ehdottomasti Lucinda Riley ja Satu Rämö. Molempien kirjailijoiden teokset olivat menestyksiä kaikissa formaateissa.

Painetun kirjallisuuden myynnin kasvu oli mieluinen kehitys kirjamarkkinalla. Väitteet painetun kirjan kuolemasta ovatkin varsin ennenaikaisia, toteaa kustantamon toimitusjohtaja Timo Julkunen.

– Kustantamon liikevaihto kasvoi seitsemättä vuotta peräkkäin ja on vankka osoitus kirjallisuuden voimasta ja kustantamon muutoskyvystä vaihtelevassa liiketoiminnan ympäristössä. Hieno kasvu johtaa myös kasvaneisiin tekijänpalkkioihin ja näin saamme jatkuvuutta kustantamon kirjailijoiden tulevalle työlle. Kotimainen kaunokirjallisuus oli vuoden veturi. Kaunokirjallisuuden osalta myös digitaaliset formaatit jatkoivat kasvuaan, Julkunen toteaa.

Satu Rämön Hildur-sarjan kaikki kolme kirjaa ylittivät kalenterivuoden aikana 100 000 kappaleen myynnin. Se on erittäin harvinaista. Kirjat tavoittavat WSOY:n mukaan yhä laajempia ja myös uusia yleisöjä kun sekä painetun että digiformaattisten kirjojen kappalemääräiset myynnit kasvavat. Lastenkirjallisuuden osalta Timo Parvelan, Paula Norosen, Sinikka ja Tiina Nopolan kirjat sekä Muumi-kirjat olivat edelleen lukevan ja kuuntelevan yleisön suosikkeja.

Tietokirjallisuuden osalta myyntimenestyksiä olivat Tuomas Kyrön Aleksi Suomesta, tohtori Jenni Haukion kirja Sinun tähtesi täällä ja Elina Hirvosen kirjoittama Katri Helenan elämäkerta. Kaikki nämä ylsivät yli 50 000 kappaleen myyntiin. Etenkin painettu kirja toi tähän kategoriaan merkittävää myynnin kasvua kirjavuoden 2023 aikana.

Julkusen mukaan vuosi 2023 oli kustannusten osalta haastava kirjallisuuden tekemiselle. Kuten muutkin toimialat myös kirjallisuuden tekeminen sai osansa nousevista hinnoista.

Reino Lantto

WSOY:llä on paljon hyviä lukuja viime vuoden yhteenvedossa. Kuva: WSOY.
Array
Share: