Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Painetun kirjan arvoa nostetaan esiin EU:ssa

31.3.2023 11:47Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Monet tutkimukset ovat osoittaneet painetun kirjan merkityksen oppimisen ja tiedon jakamisen välineenä. Kuva: Pixnio.

Viime aikoina julkaistut monet tutkimukset ovat osoittaneet painetun kirjan tärkeän merkityksen oppimisen ja tiedon jakamisen välineenä.  Nyt graafista alaa lähellä olevat järjestöt ovat tehneet esityksen Euroopan parlamentille painetun kirjan aseman turvaamisesta tietoyhteiskunnassa.

Kirja on osoittautunut digitaalista viestintää paremmaksi pitkien tekstien lukemiseen ja opetusvälineenä kouluissa joidenkin aineiden opetuksessa.

Painetut kirjat kuuluvat osaksi tasapainoista tiedonhankintaa sekä koulussa että elinikäisessä oppimisessa, toteaa kolme järjestöä yhteisessä julkilausumassaan parlamentille. Kirjoilla on sen mukaan kestävä arvo tiedon ja viihteen välittäjänä sekä tasa-arvoisen tiedonvälityksen kannalta. Kirjat ovat myös vaihtoehto digitaaliselle yhteiskunnalle. Kirjojen arvoketjulla on lisäksi tärkeä merkitys taloudessa, ja fyysiset kirjakaupat sekä kirjastot ovat tärkeitä kulttuurin keskuksia.

Printti, digi ja audio tyydyttävät erilaisia tarpeita

Yhteisen esityksen (joint statement) ovat tehneet Euroopan graafisen teollisuuden järjestö Intergraf, kustantajien järjestö FEP ja paperiteollisuuden järjestö Cepi.

– Painettua kirjaa puoltava tutkimustieto on vakuuttavaa. Meidän on saatava parlamentin jäsenille tietoa siitä, jotta he voivat vaikuttaa oikean painetun ja digitaalisen aineiston suhteen säilymiseen yhteiskunnassamme, sanoo Intergrafin pääsihteeri Beatrice Klose.

Kustantajien FEP-järjestön johtaja Anne Bergman-Tahon sanoo kustantajien keskeisenä tehtävänä olevan kirjojen kustantaminen muodoissa, jotka palvelevat parhaiten lukijoiden tarpeita ja preferenssejä. Printti, digi ja audio tyydyttävät monenlaisia tarpeita ja on tärkeää tunnistaa jokaisen formaatin erityiset hyödyt.

– Kuka olisi uskonut, että digitaalisen yhteiskunnan kehittyessä painetuista kirjoista tulisi niin tärkeä tekijä suhteessa mielen terveyteen ja tietoon. Kirjat antavat meille mahdollisuuden irtiottoon digitaalisesta maailmasta, ja ovat entistä enemmän tulevaisuuden tuote, ei menneisyyden, sanoo Cepin pääjohtaja Jori Ringman.

Järjestöjen julkilausumassa on useita suosituksia, joilla suojellaan ja vahvistetaan painetun kirjan asemaa yhteiskunnassa opetuksen, tiedonvälityksen, kulttuurin edistämisen ja inkluusion välineinä niille, joilla ei ole riittäviä digitaalisia taitoja. Esityksessä on myös tutkimustuloksia ja tietoa siitä, mikä vaikutus kirjalla on näillä eri sektoreilla. Koko esitys löytyy PDF-muodossa Intergrafin sivuilta.

Reino Lantto

Array
Share: