Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Lääkkeiden tuoteselosteiden poisto vastatuulessa

31.10.2023 09:00Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Jaakkoo-Taara on erikoistunut tekemään lääkepakkauksia ja niiden ohjelehtisiä. Kuva: Jaakkoo-Taara.

EU:n ehdottama uusi lääketuotteiden direktiivi sisältää yhden kohdan, joka on herättänyt runsaasti keskustelua painoalalla ja myös lääkealan järjestöissä. Direktiiviehdotuksessa halutaan poistaa lääkepakkauksista pakolliset painetut tuoteselosteet ja korvata ne lähes kokonaan digitaalisella informaatiolla.

Sähköisiä pakkausselosteita (ePL) voisi direktiiviehdotuksen mukaan lukea verkosta QR-koodilla. Apteekin voisi myös pyytää tulostamaan selosteen asiakkaalle. Pakkauksessa niitä ei enää tarvitsisi olla. Tällä on suuri merkitys lääkkeiden valmistajille, pakkaajille ja esitteiden painajille.

Euroopan graafisen alan järjestö Intergraf vaatii kannanotossaan painettujen pakkausselosteiden säilyttämistä ja vetoaa kuluttajien suojaan sekä potilasturvallisuuteen. Intergraf muistuttaa, että tilastopalvelu Eurostatin mukaan 70 prosentilla eurooppalaisista on perustason, matalat tai olemattomat digitaaliset taidot. Lisäksi 7,5 prosentilla Euroopan kotitalouksista ei ole lainkaan Internet-yhteyttä. Digitaaliseen lääketietoon tukeutuminen uhkaa siksi jättää monet kuluttajat paitsioon tiedon saannissa.

Pakkausselosteiden tulostamiseen apteekissa tai sairaalassa ei järjestön mukaan ole valmiita käytännön sovelluksia. Apteekkien olisi vaikea hoitaa sitä luotettavasti ja turvallisesti.

Intergrafin mukaan painettu ja digitaalinen tuoteseloste eivät ole toisensa pois sulkevia. Digitaalinen ePL-palvelu parantaisi lääketiedon saantia joillekin ihmisille, mutta se ei voi korvata pakkausten tuoteselosteita. Se on ehkä mahdollista vain joissakin paikoissa, kuten sairaaloissa.

Tuoteselosteiden poistumisella lääkepakkauksista olisi vaikutuksia myös suomalaiselle pakkausalalle. Ohkopaperille painettujen ohjelehtisten ja kirjojen tuotanto on tärkeä markkina muutamalle suomalaiselle pakkaus- ja painotalolle. Ainakin Jaakkoo-Taara on erikoistunut tekemään lääkepakkauksia ja niiden ohjelehtisiä. St Michel Print-painotalo on täysin ohkopaperiin erikoistunut painotalo.

Ohuet paperilaadut ovat tärkeitä tuotteita myös niitä valmistaville Delfortin Tervakosken tehtaalle ja UPM:lle.

Array
Share: