Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kaunokirjallisuuden myynti kasvoi 2023

12.4.2024 10:39Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Kotimaisen kaunokirjallisuuden menestys on ilouutinen sekä kustantajille että kirjailijoille, sanoo Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho. Kuva: Medialiitto.

Kotimaisen kaunokirjallisuuden hyvä myynti nosti suomalaisten kustantajien myynnin kasvuun vuonna 2023. Kirja- ja oppimateriaalikustantajien kokonaismyynti oli yhteensä 285 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 1,7 % edellisvuodesta.

Kaunokirjallisuuden myynti kasvoi Kustannusyhdistyksen mukaan peräti 5,7 % edellisvuodesta. Kasvua tuli tasaisesti sekä painetussa että digitaalisissa formaateissa. Kotimaisen kirjallisuuden elinvoimasta kertoo osaltaan myös se, että kaunokirjallisia esikoisteoksia julkaistiin ennätysmäärä, 110 nimikettä. Peräti noin joka viides kaunouutuus oli esikoisteos.

– Kotimaisen kaunokirjallisuuden menestys on ilouutinen paitsi kustantajien, myös kirjailijoiden toimeentulon kannalta. Kustantajien kirjailijoille maksamat tekijänoikeuspalkkiot kasvavat samassa suhteessa, muistuttaa Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho.

Sen sijaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä suuren yleisön tietokirjallisuuden myynnissä näkyi viime vuonna selkeää laskua. Oppimateriaalimyynti kasvoi kaikilla luokka-asteilla lukuun ottamatta ammatillista toista astetta. Äänikirjamyynti taittui ensimmäistä kertaa hienoiseen laskuun.

Array
Share: