Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Hygieniapasseilla suuri väärennysrikos

3.10.2023 09:54Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Ruokaviraston hygieniapassin malli. Kuva: Osao.

Helsingin poliisi on siirtänyt syyteharkintaan tapauksen, jossa henkilöä epäillään törkeistä väärennyksistä, virkavallan anastuksesta ja tavaramerkkirikkomuksesta. Passeja on tehty ulkomaisissa painotaloissa ja tarjouspyyntö niistä on tullut myös Suomeen.

Epäilty on myynyt väärennettyjä hygieniapasseja ihmisille, jotka olivat hiljattain saapuneet Suomeen, kuten turvapaikanhakijoille.

Toimintaa on Poliisin tiedotteen mukaan pyöritetty tekaistussa yrityksessä, jonka nimi on ollut Marbon oy. Tapahtumat ovat sijoittuneet vuosien 2018–2019 väliselle ajalle. Väärennettyjä hygieniapasseja ei ole saatu poliisin haltuun. Väärennetyissä hygieniapasseissa on käytetty ainakin sarjanumeroita, jotka on lueteltu poliisin tiedotteessa.

Poliisi sai tiedon väärennysepäilystä Ruokavirastolta vuonna 2019. Epäilty oli alkuvuonna 2019 lähettänyt väärennettyjen hygieniapassien valmistamista koskevan tarjouspyynnön painoalan yritykselle, joka toimi Kiinassa.

– Kyseinen yritys puolestaan välitti tarjouspyynnön suomalaiselle painoalan yritykselle, jota Ruokavirasto käyttää hygieniapassien sopimustoimittajana. Suomalaisyritys epäili, ettei tiedustelussa ole kyse luvallisesta toiminnasta ja ilmoitti asiasta Ruokavirastolle, sanoo Poliisin tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola.

Epäillyn väärennysrikoksen laajuus alkoi selvitä, kun poliisi otti tarjouspyynnön lähettäjän kiinni ja suoritti laite-etsinnän hänen puhelimeensa ja tietokoneeseen. Selvisi, että epäilty oli jo vuonna 2018 onnistunut tilaamaan väärennettyjä hygieniapasseja ja Työturvallisuuskortteja. Tuolloin tilaukset tehtiin painoalan yrityksiin, jotka toimivat Puolassa ja Unkarissa.

Epäilty oli myös itse valmistanut väärennettyjä hygieniapassien ja Työturvallisuuskorttien väliaikaistodistuksia. Epäiltyjen rikosten tekoaika on yli vuosi, ja asiakkaita epäillyllä oli vähintään satoja.

Array
Share: