Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Suurkuvan ostajat arvostavat vastuullisuutta

20.10.2023 10:08Uutiset » Toimiala
Mimaki on tuonut esille UV-värien ja UV-kuivatustekniikan ympäristöhyötyjä suurkuvatulostuksessa päästöjen ja energian käytön suhteen. Kuva: Mimaki.

Ympäristölle ystävälliset tuotteet ja vastuullinen toiminta ovat yhä enemmän suurkuvan ostajien vaatimuslistalla. Fespa 2023 Print Census -tutkimuksen mukaan vastuullisuuden kysyntä on kasvussa ja 72 % suurkuvan tuottajien asiakkaista haluaa ympäristövastuullisia tuotteita sekä palveluita.

Tutkimuksen mukaan 25 % suurkuvan tuottajista sanoi asiakkaidensa välittävän eniten tuotteiden vastuullisuudesta. Kustannustason nousu koetaan usein esteenä vastuulliselle tuotannolle, mutta 70 % tutkimuksen vastaajista kertoi pystyvänsä vastamaan vaatimuksiin ilman hinnan nostamista. Joka viides kertoi jo nostaneensa hintoja ilman että se vaikutti myyntiin.

Fespa-järjestön laaja tutkimus tehtiin edellisen kerran toukokuussa 2018. Uuteen tutkimukseen osallistui 1 778 suurkuvan tuottajaa 120 maasta, mikä on 26,5 % enemmän kuin edellisessä tutkimuksessa. Tutkimus tehtiin yhdessä Keypoint Intelligence -yhtiöön kuuluvan InfoTrends-tutkimuslaitoksen kanssa.

Kasvu jatkui vaikeina vuosinakin

Suurkuva-alalla on ollut merkittäviä taloudellisia haasteita viimeisen viiden aikana. Siitä huolimatta alan kasvu on jatkunut ja markkinanäkyvät ovat positiivia. Vastaajista 71 % kertoo olevansa optimistia liiketoimintansa suhteen. Ala on sopeutunut muuttuviin markkinoihin ja löytänyt uusia kasvun lähteitä. Yritysten liikevaihdot ovat kasvaneet keskimäärin 7 % vuoteen 2018 verrattuna. Silloin yritysten keskimääräinen liikevaihto oli 4,4 milj. euroa, kun se tänä vuonna on 4,7 milj. euroa.

Vastuullisuuspaineiden lisäksi myös muut asiakkaiden vaatimukset ovat muuttaneet alan markkinoita. Asiakkaat haluavat nopeampia toimitusaikoja, lisää personointia sekä versiointioptioita ja lyhyempiä tuotantosarjoja.

Tuotannon tehostaminen investointien ajurina

Alan yritykset suunnittelevat investointeja useista eri syistä. Uusille markkinoille haluaa päästä 55 % vastaajista ja 53 % tavoittelee painolaadun parantamista. Yksikkökustannusten vähentämisen tähtää 52 % yrityksistä. Investoinneilla halutaan erityisesti virtaviivaistaa tuotantoa ja saada enemmän joustavuutta tuotevalikoimaan.

Seripainolaitteita tai suurkuvalaitteita omistavat vastaajat painottavat investoinneissaan UV-inkjet-tekniikkaa (27 %), ekoliuotin-inkjetiä (18 %) ja CNC-viimeistelyä (17 %).

Array
Share: