Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Stora Ensolla vaisut markkinanäkymät

24.10.2023 10:51Uutiset » Toimiala

Stora Enson tulos oli odotetun heikko kolmannella neljänneksellä, ja markkinanäkymät pysyvät vaisuina osavuosikatsauksen mukaan. Nyt konserni keskittyy kannattavuuden kääntämiseen nousuun uuden toimitusjohtajan johdolla.

Stora Enson liikevaihto laski neljänneksellä 28 % ja operatiivinen liiketulos pieneni 21 milj. euroon. Konserni toisti tulosohjeistuksensa, jonka mukaan vuoden 2023 operatiivinen liiketulos on merkittävästi pienempi kuin vuoden 2022 operatiivinen liiketulos (1 891 milj. euroa).

Katsauksen mukaan Stora Enson markkinanäkymät jatkuvat vaisuina vuoden 2023 loppuun ja vuoden 2024 alussa. Yhtiön tulosta painavat maailmanlaajuisesti heikko kasvu ja korkea inflaatio. Yhtiö ei odota tilanteen paranevan viimeisellä vuosineljänneksellä haastavan kolmannen neljänneksen jälkeen, jolloin heikko kysyntä ja alhaiset hinnat vaikuttivat lähes kaikkiin yhtiön segmentteihin. Kaikki muuttuvat kustannukset ovat kuitenkin lähteneet laskuun huipputasostaan, poikkeuksena puu, jonka hinta on edelleen korkea vähäisestä laskusta huolimatta.

Tämänhetkiset makrotaloudelliset ja markkinaolosuhteet aiheuttavat Stora Ensolle merkittäviä haasteita, erityisesti yhtiön Packaging Materials- ja Wood Products -divisioonissa. Näissä segmenteissä niin kysyntä, hinnat kuin volyymit ovat heikolla tasolla. Kysyntää heikentävät myös vähittäismyynti- ja rakennussektorien heikot näkymät. Toisaalta Packaging Materials- ja Biomaterials-divisioonien asiakkaiden varastojen purkamisen odotetaan päättyvän, mikä voi tukea hienoista elpymistä näissä segmenteissä vuonna 2024.

Packaging Solutions -divisioonaa koettelevat vaihtelevat ja heikot markkinaolosuhteet, minkä lisäksi ylikapasiteetti painaa katteita.

Stora Enson uusi toimitusjohtaja Hans Sohlström kertoo keskittyvänsä kääntämään yhtiön tuloksen kannattavaksi haasteellisessa markkinatilanteessa. Yhtiön suuret strategiset hankkeet etenevät suunnitellusti. Stora Enso investoi noin kaksi miljardia euroa kahteen mittavaan hankkeeseen. Ne ovat tänä vuonna hankittu De Jong Packaging Group Alankomaissa ja Oulun tehtaan paperilinjan muuntaminen kuluttajapakkauskartonkia valmistavaksi linjaksi.

Reino Lantto

Array
Share: