Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Paperin ja kartongin hinnan lasku jatkuu

17.10.2023 15:13Uutiset » Toimiala
Metsäyhtiöt ovat kehittäneet kuitupohjaisia, muovia korvaavia vaihtoehtoja tarjoilupakkauksiin. Kuva: Metsä Board.

Paperin ja kartongin hinnat nousivat jyrkästi vuonna 2022, mutta tänä vuonna hinnat ovat laskeneet yhtä jyrkästi. Hintojen lasku jatkuu ensi vuonna, ennustaa Luonnonvarainkeskus Luke metsäsektorin tuoreessa suhdannekatsauksessa. Hintoja painaa alaspäin metsäteollisuuden tuotteiden vaisu kysyntä.

Vuonna 2022 suomalaisen paperin vientihinnat ja myös kotimaan hinnat nousivat keskimäärin peräti 54 % Luken mukaan. Paperin tuotanto laski 33 % ja markkinoilla oli osittain pulaa painopapereista.

Nyt tilanne on tasaantunut ja paperin tuotanto sekä vienti Suomesta laskevat tänä vuonna enää 10 %.  Tuotannon vähenemiseen vaikuttaa heikon kysynnän ja asiakkaiden varastojen purkamisten lisäksi tuotantokapasiteetin pieneneminen. Talouskasvu on vaisua, ja se pitää kysynnän myös ensi vuonna heikkona. Tilanteen arvioidaan jossain määrin normalisoituvan tämän vuoden pudotuksesta. Suomen tuotanto- ja vientimäärät kasvavat pari prosenttia 2024. Vaikka paperin vientihintojen pudotus on tasaantumassa, keskimääräinen vientihinta jää 7 % viime vuotta heikommaksi. Ensi vuonna viennin keskihinta alenee edelleen yli 13 prosenttia.

Kartongin tuotanto- ja vientimäärät laskevat tänä vuonna yli viidenneksen viime vuodesta. Markkinatilanne on heikko, ja kapasiteetin käyttöaste siksi ennätyksellisen matala. Kartongin kysyntää heikentävät yksityisen kulutuksen aleneminen ja ostajien varastotasojen supistamiset. Kartonkien keskimääräinen vientihinta laskee 3 % tänä vuonna. Vientihintojen laskun odotetaan kuitenkin pysähtyvän loppuvuoden aikana. Vaikka ensi vuonna hintojen ennakoidaan kääntyvän nousuun, viennin keskihinta laskee edelleen kuluvasta vuodesta 6 %. Ensi vuonna kartongin tuotanto ja vienti kasvavat 4 %.

Array
Share: