Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Painokoneen vaaroista tuli sakkotuomio

21.12.2023 09:46Uutiset » Toimiala
Kuva: Oikeusministeriö.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi pakkausten valmistukseen erikoistuneen yhtiön 8 000 euron yhteisösakkoon sekä yksikön päällikön 30 päiväsakkoon ja työnjohtajan 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa 15.12.2023.

Käräjäoikeudessa käsitelty asia tuli ilmi, kun yhtiössä suoritettiin työsuojelutarkastus kesällä 2021 sattuneen työtapaturman vuoksi. Työntekijä oli yrittänyt poistaa painokoneeseen tulleen häiriön koneen ollessa käynnissä. Tarkastuksella havaittiin, että työntekijöiden yleisenä käytäntönä oli poistaa kyseinen häiriö työkalulla. Tähän liittyen työnantaja oli ohjeistanut, että kone tulee sammuttaa huoltotoimien ajaksi. Pääsyä koneen vaara-alueelle ei ollut estetty koneen ollessa käynnissä, minkä vuoksi siitä aiheutui vaaraa koneella työskenteleville työntekijöille.

Käräjäoikeus katsoi esitetyn näytön perusteella, että koneen vaara-alueelle pääsyn estäminen teknisillä toimilla olisi ollut mahdollista. Näin ollen työntekijöiden ohjeistus koneen sammuttamisesta huollon ajaksi ei ollut riittävä toimenpide. Tältä osin vastaajien menettely oli käräjäoikeuden mukaan työturvallisuusmääräysten vastaista. Kyseinen puute työturvallisuudessa osoitti käräjäoikeuden mukaan myös sen, että vastaajat olivat laiminlyöneet velvollisuutensa riittävän järjestelmällisesti selvittää ja arvioida työn vaaratekijät, kun otetaan huomioon työn ja toiminnan luonne.

Array
Share: