Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Painoalan kasvumahdollisuuksista tutkimusraportti

20.2.2023 09:18Uutiset » Toimiala
Joustopakkaustn valmistus on kasvava ala pakkauspainamisessa. Westpak valmistaa joustopakkauksia sekä kotimaiseen kysyntään että vientiin. Kuva: Westpak.

Media-alan tutkimussäätiö on julkaissut tutkimusraportin, jossa kartoitettiin kasvumahdollisuuksia painoalalle. Raportissa tunnistetaan erilaisia tapoja saada painoalan yritysten liiketoimintaa kasvuun.

Bell Rock Advisorsin toteuttama hanke kartoitti kasvumahdollisuuksia painoalalle. Graafinen Teollisuus ry:n sekä alan yritysten kanssa yhteistyössä toteutettu hanke vastasi säätiön vuoden 2020 tutkimusteemaan uudesta liiketoiminnasta.

Lähtökohtana hankkeessa oli se, että painoala on muutoksessa, jota viime vuodet ja niiden mukanaan tuoma koronapandemia ei ole helpottanut. Alan yritysten liikevaihdossa on nähty jopa 25 prosentin pudotusta.

Painoala on uudistusten edessä, ja kasvumahdollisuuksia voidaan saada joko keskittyen nykyisen ydinliiketoiminnan kehittämiseen tai sitten korvaavan tulovirran etsimiseen perinteisen toiminnan reunoilta. Bell Rock Advisorsin hanke keskittyi etsimään uusia liiketoimintamahdollisuuksia painoalan reunoilta ja ulkopuolelta. Se tarjoaa ideoita painoalan yritysten kasvumahdollisuuksien etsimiseen.

Hankkeessa tunnistettiin erilaisia tapoja saada painoalan yritysten liiketoimintaa kasvuun. Yksi vaihtoehto on etsiä kasvun mahdollisuuksia painotuotannon sisältä. Laajentuminen uusiin pintoihin kuten vaikkapa sisustustuotteisiin, sekä maantieteellinen laajentuminen voivat tarjota kasvun mahdollisuuksia painoalan yrityksille. Myös nykyisten painotuotteiden ostamisessa esimerkiksi oman verkkokaupan kautta sekä olemassa olevan laitteiston ylimääräisen kapasiteetin vuokraaminen voi auttaa kasvussa.

Kasvua uusista palvelualueista

Toinen vaihtoehto ovat painotuotteiden oheispalvelut. Näitä ovat mm. varastointi ja logistiikka sekä digitaaliset oheispalvelut, kuten aineiston hallinta.

Yhtenä mahdollisena kasvun osa-alueena toimivat asiantuntijapalvelut, jotka voidaan jaotella markkinointiin ja viestintään, tapahtumiin, neuvonantoon ja koulutukseen.

Hankkeen loppuraportti sisältää myös työkaluja ja esimerkkejä toiminnan laajentamisesta.

Raportissa mainitaan esimerkkinä toiminnan laajentamisesta DS Smithin asiakkaille tarjoamat kierrätykseen liittyvät palvelut. Suomessa DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat kierrätyksen edistämiseksi. Kuva: DS Smith.
Array
Share: