Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Painoalalla uskotaan kasvun jatkuvan 2024

13.10.2023 10:08Uutiset » Toimiala
Lähde: Drupa Global Trends Report 2023.

Maailman painoala luottaa entistä enemmän kasvuun Drupan globaalin trenditutkimuksen mukaan. Erityisesti painajat pitävät näkymiä parempina kuin koronavuonna 2019. Tämä koskee lähes kaikkia alueita ja toimialoja. Kasvu on voimakkainta kehittyvissä maissa ja hitainta Pohjois-Amerikassa sekä Euroopassa.

Drupan Global Trends Report julkaistaan marraskuussa yhdeksännen kerran. Trenditutkimukseen on osallistunut yli 600 painoalan laitteiden ja palveluiden toimittajaa sekä painotaloa, joiden asiantuntijoita on haastateltu. Heistä suurin osa kuvasi yhtiönsä taloudellista tilannetta hyväksi. Luottamus markkinoiden kasvuun on lisääntynyt tänä vuonna ja ensi vuodesta odotetaan vielä parempaa.

Tutkimuksen toteuttivat brittiläinen tutkimusyhtiö Printfuture ja sveitsiläinen Wissler.

– Odotimme positiivisia vastauksia pakkausalan ja erikoispainamisen yhtiöiltä ja oli ilahduttavaa, että luottamus markkinoihin on kasvanut myös kaupallisen painamiseen ja julkaisujen painamiseen erikoistuneilla yhtiöillä, sanoo Printfuturen operaatiojohtaja Richard Gray.

Grayn mukaan näyttää siltä, että kaupalliset ja julkaisujen painajat ovat selvinneet digitalisaation pahimmista vaikutuksista ja suunnittelevat tulevaisuutta entistä luottavaisimpina.

Hintojen nousu parantaa kannattavuutta

Luottamusta on raportin mukaan selvästi lisännyt kaikilla markkinoilla hintojen nostaminen. Yli 50 % enemmän painajista kertoi nostaneensa hintoja tänä vuonna verrattuna niihin, jotka ovat laskeneet hintoja. Tämä on jatkoa vuoden 2022 nostoille, jotka tapahtuivat monen vuoden hintojen laskun jälkeen. Hintojen nosto on lisännyt tuloja ja parantanut kannattavuutta kaikilla markkinoilla.

Paremmat näkymät ovat myös kääntäneet investoinnit kasvuun koronavuosien laskun jälkeen. Tutkimuksen mukaan 27 % enemmän painajista investoi kuin vähentää investointeja. Ensi vuodeksi investointien odotetaan lisääntyvän sekä painolaitteissa että viimeistelyssä. Suosituimmat investointikohteet ovat arkkioffset ja digitaalinen väritooneri-tekniikka, mutta eri toimialoilla on suuria eroja investointien kohteissa. Pakkausalalla flekso ja offset kilpailevat suosiosta tasapäisesti ja kaupallisessa painamisessa suurkuvatulostuksen suosio on vahvaa.

Lähde: Drupa Global Trends Report 2023.

Digitaalinen painaminen lisääntyy vähitellen

Drupa on tutkimuksissaan kysynyt myös digitaalisen tuotannon osuutta painajien liikevaihdosta. Se on kasvanut hitaammin mitä luulisi, ja arkkioffset sekä flekso ovat pitäneet pintansa volyymimarkkinoilla. Drupan mukaan vuonna 2014 painajista 26 % kertoi saavansa yli 25 % tuloistaan digitaalisesta painamisesta. Vuonna 2023 tällaisten painajien osuus oli 29 %.

Digitaalisuus ei myöskään ole lyönyt nopeasti läpi painotuotteiden tilauskanavissa. Vuonna 2014 vasta 25 % painotaloista oli asentanut web-to-print-ohjelmiston. Tämä osuus oli samalla tasolla vuonna 2023. Verkkokaupan kautta toimivat online-painotalot ovat kuitenkin kasvattaneet volyymejaan merkittävästi ja ottavat markkinoista nyt suuremman osan.

Reino Lantto

Array
Share: