Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Merkki on uusi median museo ja arkisto

28.11.2023 12:00Uutiset » Toimiala
Päivälehden museo ja arkisto on nyt Median museo ja arkisto Merkki. Kuva: Merkki/Heidi Piiroinen.

Entinen Päivälehden museo ja arkisto on nyt Median museo ja arkisto Merkki, joka käsittelee median ulottuvuuksia lehdistönvapaudesta meemeihin. Vapaa pääsy ja sijainti Helsingin ydinkeskustassa tekevät vierailusta helppoa. Museon kanssa samassa rakennuksessa arkisto, jossa voi voi tutustua mm. Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien uutisarkistoihin.

Merkki on sananvapauden, journalismin ja lukutaidon puolustaja. Merkissä pääsee esimerkiksi pohtimaan, miksi sarjakuvia ja jopa koulukirjoja on sensuroitu tai miksi salaliittoteoriat ovat niin suosittuja.

– Tarvitsimme uuden nimen, joka kuvaa paremmin toimintaamme median merkitysten tulkkina ja tallentajana, Merkin johtaja Saila Linnahalme.

Merkin ensimmäinen vaihtuva näyttely avautuu tammikuussa. Se esittelee taiteilija Oki Räisäsen Helsingin Sanomissa 1930-luvulla julkaistuja poliittisia pilapiirroksia. Merkin erikoisuus on Suomen ensimmäinen meemeille omistettu näyttelytila.

Merkkiä ylläpitää yksityinen ja yleishyödyllinen Helsingin Sanomain Säätiö, joka tukee viestintään ja viestintäteollisuuteen sekä sananvapauden edistämiseen liittyvää tutkimusta.

Array
Share: