Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Lakkojen vaikutukset näkyvät paperimarkkinoilla

22.3.2024 10:57Uutiset » Toimiala
Metsä Groupin kartonkitehdas Kemissä on yksi seisahtuneista tuotantolaitoksista. Kuva: Metsä Group.

Suomessa jatkuvien lakkojen vaikutukset alkavat näkyä yhä enemmän paperin ja kartongin markkinoilla. Ulkomaiset ostajat ovat huolissaan tilanteesta, ja lakkojen vaikutusten uskotaan olevan ankaria. Näin sanovat EUWID-uutispalvelun haastattelemat paperimarkkinoiden asiantuntijat.

Asiantuntijoiden mukaan kaksi lakkoviikkoa ovat aiheuttaneet vaikeita, mutta hallittavissa olevia ongelmia. Pidempi lakko tulee pakottamaan monet paperitehtaat lopettamaan tuotantonsa tilapäisesti.

Metsäyhtiöt ovatkin jo kertoneet uusista tehtaiden sulkemisista. Stora Enson Anjalankosken tehtailla paperintuotanto ajetaan alas, mutta kartongintuotanto jatkuu toistaiseksi.

Stora Enson viestintäjohtaja Ingrid Peuran mukaan kaikilla yhtiön tehtailla ei ole vielä tehty päätöksiä, koska tilannearvio on parhaillaan käynnissä. Viime viikolla alas ajettu Varkauden pakkauskartonkitehdas seisoo edelleen, mutta saha ja LVL-tehdas jatkavat siellä tuotantoa.

Sanomalehtipaperin tuotanto jatkuu

UPM:n viestinnästä kerrotaan, että Kaukaan paperitehtaan varastot ovat täyttymässä, ja tuotanto on suunniteltu keskeytettäväksi sunnuntai-iltana. UPM Jämsänkosken painopaperikone puolestaan on käynnistymässä maanantaina 25.3. viideksi päiväksi kotimaisten sanomalehtipaperiasiakkaiden palvelemiseksi.

Tällä hetkellä UPM:n paperitehtaista seisovat UPM Rauma, UPM Jämsänkoski ja UPM Kymi. UPM Tervasaari käy. Sellutehtaista seisovat UPM Kymi ja UPM Kaukas. UPM Pietarsaari käy. UPM Raflatacin tehdas Tampereen Tesomalla käy.

Metsä Group pysäyttää kartonkitehtaat

Metsä Group kertoi 21.3., että sen kartonkitehtaiden ja sahojen tuotanto pysähtyy käynnissä olevien lakkojen vuoksi. Simpeleen, Kyron, Tampereen Takon ja Äänekosken kartonkitehtaat pysähtyvät arviolta maanantaina 25.3.

Aiemmin ovat pysähtyneet Metsä Groupin sellu- ja kartonkitehtaat Kemissä, sellu- ja kemihierretehtaat Joutsenossa ja kemihierretehdas Kaskisissa. Tehtaat voidaan käynnistää, kun raaka-ainetta saadaan tehtaalle ja tuotekuljetukset käynnistyvät.

MM Kotkamills lomauttaa kahdeksi viikoksi

Metsäyhtiö MM Kotkamills lomauttaa lakkojen takia noin 400 työntekijää ensi viikon perjantaista lähtien. Tästä kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.

Kotkassa sijaitsevan tehtaan alasajo alkaa jo ennen lomautuksia eli tiistaina 26. maaliskuuta. Lomautusten ajalta ei makseta palkkaa. Tehtaalla tuotetaan kartonkia ja paperia. Lomautusten on määrä kestää kaksi viikkoa.

Yhtiön tavoitteena on, että asiakaskunnalle olisi mahdollisimman vähän vaikutuksia lakoista ja alasajosta.

– Mutta jo tässä vaiheessa lakkoja on nähty, että toimituksiin tulee viivytyksiä. Meillä on iso osa asiakkaista keskisessä Euroopassa. Nyt sinne on ollut hyvin hankala saada tavaraa ajallaan, toteaa toimitusjohtaja Päivi Suutari.

Array
Share: