Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

DS Smithistä syntyi tarjouskilpailu

2.4.2024 07:46Uutiset » Toimiala
DS Smith investoi Suomessa yli 10 miljoonaa euroa koneisiin ja laitteisiin vuoden 2024 loppuun mennessä. Kuvassa Lielahden aaltopahvitehdas. Kuva: DS Smith.

Pakkausalan suunniteltu jättifuusio voi vielä kaatua tai muuttua, kun International Paper teki kilpailevan ostotarjouksen. DS Smithin ja Mondin hallitukset olivat jo sopineet periaatteessa Mondin ostotarjouksen taloudellisista ehdoista. Tarjouskilpailu jatkuu huhtikuussa.

International Paper Company teki 26.3. ostotarjouksen kaikista DS Smithin osakkeista.  Se perustuu osakevaihtoon, jossa DS Smithin saisivat noin 33,8 % yhdistettyjen yhtiöiden osakkeista. Financial Timesin mukaan International Paperin tarjouksessa DS Smithin yritysarvo velkoineen olisi noin 6,8 miljardia puntaa. Mondin tarjouksen yritysarvo DS Smithille olisi noin 6,2 miljardia puntaa.

International Paper tiedotti 4.4. lisäksi, että yhtiöiden keskinäinen due diligence -prosessi on edistynyt merkittävästi ja se on vakuuttanut yhtiön käsitystä siitä, että yhdistyminen vahvistaisi merkittävästi yhdistettyä pakkausliiketoimintaa ja tarjontaa asiakkaille. International Paperin aiemman tiedotteen mukaan yhtiöiden yhdistyminen mahdollistaisi globaalin johtavan vastuullisten pakkausratkaisujen toimittajan ja vahvan toimijan Euroopan aaltopahvimarkkinoilla.

Mondi teki tarjouksen ensimmäisenä

Mondi on ostamassa DS Smithin koko osakekannan siten, että Mondin nykyiset omistajat saisivat osakkeista 54 % ja DS Smithin omistajat 46 %. Molemmat konsernit ovat pörssiyhtiöitä. Kaupan toteutuminen edellytti vielä due diligence – tarkastuksen läpiviemistä molemmissa yhtiöissä sekä kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Mondin ja DS Smithin tiedotteen mukaan yhtiöiden yhdistyminen mahdollistaisi koko Euroopan kattavan johtavan yhtiön muodostamisen paperipohjaisten vastuullisten pakkausratkaisujen tarjoamiseen. Yhdistyvien yhtiöiden markkina-alueet täydentävät toisiaan ja uudella yhtiöllä olisi vahva tase ja kassavirta. Se olisi johtava yhtiö aaltopahvipakkausten tarjoajana ja globaali johtaja joustopakkauksissa.

Yritysostolle on asetettu uusi takaraja 23.4., johon mennessä on vahvistettava sitovan tarjouksen tekeminen.

Vaikutuksia myös Suomeen

Mondi toimii metsäteollisuudessa ja pakkausalalla. DS Smith on aaltopahvipakkauksiin erikoistunut konserni. Yhteensä näiden yhtiöiden liikevaihto nousee noin 11,7 miljardiin euroon. Metsäyhtiö International Paperin liikevaihto oli noin 17,5 miljardia euroa vuonna 2023.

Yrityskauppa vaikuttaisi myös Suomeen. DS Smithillä on tytäryhtiö Suomessa ja kuusi pakkaustehdasta. Mondilla on Kuopiossa aallotuskartonkitehdas. International Paperilla ei ole Suomessa toimintaa, ja yhtiön lähin tehdas on Puolassa.

Array
Share: