Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Biohajoavilla kertakäyttökupeilla riittää kysyntää

21.12.2023 10:27Uutiset » Toimiala
Kuppikartonki painetaan nyt uudella Xeikonin digipainokoneella, kertoo toimitusjohtaja Miika Hämäläinen. Kuva: Cupbio.

Suomalaisilla biohajoavilla ja kierrätettävillä kertakäyttökupeilla riittää kysyntää Euroopassa. Loviisassa Strömforsin ruukissa toimiva Cupbio Oy on päässyt hyvään vauhtiin kertakäyttökuppien tuotannossaan. Nyt sitä vauhditetaan Xeikonin toimittamalla digipainokoneella, joka tuo lisää tehoa ja varmuutta kuppien tuotantoon.

Puhtaasta ensikartongista tehdyt vesipohjaisella dispersiolla päällystetyt kertakäyttökupit ovat suomalaisen metsäteollisuuden innovaatio, joka avaa uusia markkinoita Suomessa ja muualla Euroopassa.

Cupbio on startup-yritys, joka aloitti uudenlaisten kuppien valmistuksen vuonna 2022. Kupeissa käytetään muovin sijasta vesipohjaista dispersiota suojakerroksena kosteuden torjumiseksi. Nämä kertakäyttökupit ovat saaneet eurooppalaisen Flustix -muovittomuussertifikaatin ja ne voidaan kierrättää kartongin keräyksessä.

Cupbion kupit soveltuvat sekä kuumille että kylmille juomille. Niiden avulla juoman tarjoaja voi brändätä itseään ekologiseksi edelläkävijäksi, sanoo toimitusjohtaja Miika Hämäläinen Print&Medialle. Aikaisemmin brändäys tehtiin arkkisyötteisellä digipainokoneella, mutta nyt Cupbion tuotantolinjalla on rullalta rullalle painava digipainokone Xeikon 3500.

– Kone saatiin asennettua ja käyttöön marraskuun lopussa, sopivasti ennen jouluruuhkaa. Olemme olleet hyvin tyytyväisiä tähän asti. Tuotantoon on saatu lisää varmuutta ja nopeutta, kun arkkien leikkuuvaihe on jäänyt pois, Hämäläinen sanoo.

Tuotanto kasvaa nopeasti

Digipainon avulla voidaan tehdä hyvinkin pieniä tuotantoeriä. Asiakkaina onkin yrityksiä pienistä suuriin. Kuppeja tehdään paljon erilaisiin tapahtumiin. Cupbion ensimmäisenä toimintavuonna 2022 tehtiin noin 2,5 miljoonaa kuppia ja tänä vuonna päästään jo 6–7 miljoonaan kuppiin. Liikevaihdosta noin 70 % tulee viennistä.

– Tavoitteenamme on tuplata tuotannon määrä ja liikevaihto vuosittain lähivuosina, Hämäläinen sanoo.

Xeikonin koneen hankintaan yritys päätyi saatuaan siitä hyviä kommentteja konetta käyttäviltä. Vastaavia tuotantolinjoja on myös käyty katsomassa. Koneen tooneritekniikka takaa täyden elintarvikekelpoisuuden tuotteille.

Cupbion valttina ovat hyvät kuppikartongin tuottajat lähellä. Kartonki on pääasiassa MM Kotkamillsin tuottamaa Isla Duo -kartonkia. Toinen toimittaja on Colombier, joka sekin tuottaa vesipohjaisella dispersiolla päällystettyä kartonkia Pyhtäällä.

Array
Share: