Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Lippulaivojen markkinataistelua Messukeskuksessa

8.3.2024 10:31Uutiset » Tapahtumat
Konica Minoltan lippulaivakone on AccurioPress C14000e. Kuva: Konica Minolta.

Maaliskuun puolessavälissä Messukeskuksessa nähdään digipainamisen lippulaivakoneiden markkinataistelua. Sign, Print & Promotion -messuilla voi tutustua useimpiin suosittujen toimittajien digipainamisen huippumalleihin. Näissä tooneripainokoneissa käydään kentällä kovaa kilpailua.

Suomessa on vielä vähän suuren volyymin inkjet-painokoneita, mutta paljon pienemmän koon ja volyymin tooneritekniikalla toimivia digipainokoneita. Ne sopivat pienemmällekin painotalolle työjuhdaksi, jolla tehdään valtaosa töistä. Näiden koneiden tekniikka on kehittynyt viime vuosina niin paljon, että ne tarjoavat vaihtoehdon offset-painamiselle, jo vähän suuremmissakin painotöissä.

Digipainokoneiden tarjoajien lippulaivamallit ovat varsin kehittyneitä painokoneita. Niissä on erittäin korkea resoluutio, vähintään 2400 x 2400 dpi. Koneissa on automaattinen laadun ja värin hallinta ja ne voivat tulostaa 135–150 sivua minuutissa. Materiaalivalikoima on hyvin laaja liikkuen grammapainoissa 40–500. Pitkän arkin painaminen on jo arkipäivää, ja integroiduilla viimeistelylaitteilla voi rakentaa tehokkaan tuotantoratkaisun.

Messut tarjoavat Suomessa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä useimpien toimittajien huippukone livenä. Vaikka tekniikassa on paljon samaa niin koneissa on omat eronsa, jotka esittelijät osaavat kyllä tuoda esille.

Canonin lippulaivakone on imagePRESS V1350. Kuva: Canon.

Canonin tooneripainokoneiden lippulaivamalli on imagePRESS V1350, joka lanseerattiin lokakuussa 2022. Kone painaa 135 sivua minuutissa. Canonin mukaan V1350-koneessa on useita innovaatioita, muun muassa uusi tyhjiösyöttö, suorempi paperirata ja integroitu jäähdytysjärjestelmä. Koneella voidaan tuottaa kuukaudessa jopa 2,4 miljoonaa A4-sivua. Koneessa voidaan käyttää 60–500 grammapainon materiaaleja.

Tämä kone on esillä Canonin osastolla messuilla. Kone on Canonin mukaan nopea, kestävä ja laadukas väripainolaite, jonka innovatiivinen teknologia takaa korkean automaatioasteen suurille painovolyymeille.

Konica Minoltan keväällä 2023 julkistettu päivitetty toonerikoneiden lippulaiva on AccurioPress C14000e, jonka sisarlaite on C12000e. AccurioPress C14000e tulostaa 140 A4-sivua minuutissa ja C12000e 120 sivua. Laitteisiin on tarjolla entistä laajempi valikoima automatisoituja viimeistelyratkaisuja.

Konica Minolta osastolla messuilla on esillä AccurioPress C12000e -arkkipainokone. Se painaa pitkää arkkia ja vaakavihkoa yhdistettynä Plockmaticin viimeistelyyn. Kone kohdistaa kaksipuolisesti, profiloi ja säätää laatua reaaliaikaisesti.

Ricohin lippulaivakone on Pro C9500. Kuva: Ricoh.

Ricohin tooneripainokoneiden lippulaiva on Pro C9500, joka lanseerattiin markkinoille elokuussa 2023. Se korvaa vuonna 2018 lanseeratun C9200-laitteen. Pro C9500 on pitkän SRA3-formaatin kuivatooneripainokone, joka on tarkoitettu suurien volyymien tuotantoon. Sen on saatavilla nopeuksilla 115 tai 135 sivua minuutissa. Koneessa on uusi painokoneisto ja merkittäviä parannuksia painolaadussa, nopeudessa, automaatiossa ja materiaalivalikoimassa. Kone toimii CMYK-väreillä.

Ricoh lanseerasi myöhemmin myös Pro C7500-koneen, joka korvaa mallin Pro C7200. Tämä kone on laadultaan samaa tasoa mutta hitaampi. Optiona koneessa on viides väriasema lisäväreille ja tehosteväreille.

Molemmat koneet ovat nähtävillä Docuksen osastolla messuilla. Docuksen mukaan Pro C9500 oli selvästi myydyin high end-segmentin digipainokone Suomessa 2023 ja sen osuus markkinoista oli 70 %.

Xeroxin lippulaivakone on iGen 5. Kuva: Xerox.

Xeroxin lippulaivakone on iGen 5 ja Xeroxilla on myös Iridesse Production Press, jonka valttina on mahdollisuus käyttää CMYK-värien lisäksi samassa ajossa metallisia musteita ja erikoisväriaineita. Messuilla on esillä OIF:n osastolla Xeroxin Versant-sarjan monipuolinen digipainokone Versant 280 Press. Myös siinä voidaan käyttää lisävärejä.

OKI on pienemmän koon digipainokoneiden toimittaja. Messuilla OKI:n koneita on esillä Bitpressin, Kari Nevalaisen ja ED-Markin osastoilla. Bitpressin osastolla on OKI Pro9, joka on varustettu kirjekuorisyöttölaitteella.

Reino Lantto

Share: