Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Ruoka-ala vaatii aikalisää EU:n pakkausuudistukselle

1.3.2024 09:52Uutiset » Pakkaukset
Pakkausuudistuksen ytimessä on kiistely siitä, onko uudelleenkäytettävä pakkaus parempi ympäristön kannalta kuin kertakäyttöinen pakkaus. Kuvassa DeliverZeron ruokapakkauksia New Yorkissa. Kuva: DeliverZero.

Suomalaisen ruokaketjun etujärjestöt ovat antaneet yhteisen julkilausuman, jossa vaaditaan aikalisän ottamista EU:n pakkausuudistukselle. Lyhenteellä PPWR tunnettu uudistus on herättänyt vastusta varsinkin sen hyvin kunnianhimoisten pakkausten uudelleenkäyttövaatimusten vuoksi.

Julkilausuman mukaan EU:n uutta pakkauslainsäädäntöä viedään väkisin eteenpäin ennen kevään parlamenttivaaleja. Ruokaketjun etujärjestöt Elintarviketeollisuusliitto, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ja Kaupan liitto sekä Suomen Palautuspakkaus ovat huolissaan, että lopputuloksena on kallis lasku ilman todennettuja ympäristöhyötyjä.

Euroopan unioni on järjestöjen mukaan yli vuoden ajanut uutta pakkaus- ja pakkausjäteasetusta vauhdikkaasti eteenpäin ilman riittävää tutkittua tietoa siitä, onko sen vaikutus ympäristöön positiivinen vai negatiivinen. Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus JRC julkaisi vasta viime viikolla kiistanalaisen tutkimuksensa uudelleenkäytettävien ja kertakäyttöisten pakkausten vaikutuksista. Euroopan parlamentti ja jäsenmaat kuitenkin äänestivät kannastaan komission ehdotukseen jo viime vuoden puolella.

Järjestöjen saamien tietojen mukaan moni asia on parlamentin, neuvoston ja komission välisissä neuvotteluissa edelleen auki ja muuttuu päivittäin. Kevään parlamenttivaalien vuoksi pakkauslainsäädännön valmisteluun käytettävissä oleva aika on loppumassa. Järjestöjen mielestä on selvää, ettei ennen kevään europarlamenttivaaleja ole mahdollista saavuttaa harkittua, tutkittuun tietoon pohjautuvaa lopputulosta, jossa huomioitaisiin jäsenmaisten väliset eroavaisuudet tai nykyisin käytössä olevat pakkausten kierrätysjärjestelmät.

Satojen miljoonien investointeja?

Uhkana on, että suomalaiselta kaupalta ja elintarviketeollisuudelta edellytetään satojen miljoonien eurojen investointeja muun muassa uusiin pakkauslinjastoihin ja juomapakkausten keräysjärjestelmiin ilman, että tiedetään tuovatko muutokset hyötyä ympäristölle.

Suomi jätti jo joulukuussa neuvoston kantaan lausuman, jonka mukaan pakkausten uudelleenkäyttötavoitteista tulisi voida poiketa silloin, kun se on kokonaisympäristövaikutusten mukaan perusteltua. Myös Italia on suhtautunut kriittisesti PPWR:n asettamiin pakkausten uudelleenkäyttötavoitteisiin.

Reino Lantto

Suomalainen Repack on kehittänyt verkkokauppaan sopivia palautuspakkauksia. Kuva: Repack.
Array
Share: