Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Pakkausten markkina heikkenee Euroopassa

21.4.2023 11:06Uutiset » Pakkaukset
Kotelokartonkirullia Stora Enson Husumin tehtaalla. Kuva: Stora Enso.

Taantuman merkit alkavat näkyä Euroopan pakkausmarkkinoilla, ja se näkyy myös suomalaisyhtiöiden tuloksissa. Stora Enso ja Metsä Board ovat antaneet tulosvaroituksen, koska kartongin kysyntä on ensimmäisellä neljänneksellä heikentynyt. Myös kustannuspaineet ovat entistä haastavampia yhtiöille.

Stora Enson kertoo tiedotteessaan, että pakkausmarkkina kokonaisuudessaan heikkenee tällä hetkellä. Etenkin aaltopahvin pintakartongin kysynnän odotetaan pysyvän heikkona, mutta myös kuluttajapakkauskartongissa on merkkejä heikkenemisestä lukuun ottamatta nestepakkauskartonkia.

Stora Enso ennustaa nyt, että yhtiön operatiivinen liiketulos on tänä vuonna merkittävästi pienempi kuin vuonna 2022. Muutos johtuu markkinanäkymien heikentymistä, joka kiihtyi vuoden ensimmäisen neljänneksen loppua kohti. Kustannuspaineiden ja markkinoiden epävarmuustekijöiden odotetaan olevan selvästi haastavampia vuonna 2023 kuin vuonna 2022, mikä painaa yhtiön tulosta ja heikentää lyhyen aikavälin näkyvyyttä.

Myös toinen suuri pakkauskartongin valmistaja Metsä Board kertoo tuloksen olleen ensimmäisellä neljänneksellä aikaisemmin arvioitua heikompi. Metsä Board on sopeuttanut kartonkituotantoaan kysyntää vastaavaksi, ja tuotanto oli vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä alle kapasiteettitason. Kartonkien toimitusvolyymit laskivat edellisestä vuosineljänneksestä.

Perussyy kartonkimarkkinoiden kääntymiseen on kuluttajien luottamuksen ja kulutuksen lasku.  Se vaikuttaa suoraan pakkauskartongin kysyntään.

Reino Lantto

Array
Share: