Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Pakkausten kysyntä sakkasi 2023

15.2.2024 09:43Uutiset » Pakkaukset

 

Pakkausmateriaaleista vähiten on laskenut aaltopahvin kysyntä. Kuva: Mondi.

Kuitupohjaisten pakkausmateriaalien kysyntä on laskenut huomattavasti viime vuonna sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Tämä näkyy siinä, että paperin ja kartongin tuotanto laski Euroopassa viime vuonna 12,8 %. Suomen tuotanto on laskenut samassa linjassa.

Paperiteollisuuden järjestö Cepi on julkaissut alustavat tilastonsa vuoden 2023 kehityksestä. Tilaston mukaan viime vuonna pakkauksissa käytettävän paperin ja kartongin tuotanto laski Euroopassa toista vuotta peräkkäin. Lasku (9,1 %) oli kuitenkin lievempää kuin graafisten paperin tuotannon lasku. Pakkauspaperin ja kartongin kysyntä pieneni 12,2 %.

Tuotannon laskuun vaikuttivat Cepin mukaan talouden taantuminen, pitkäaikainen ostajien varastojen purku sekä korkeat energian ja tuotannon kustannukset. Koko Euroopan paperin ja kartongin tuotanto oli 74,3 miljoona tonnia. Tuotannosta 62,3 % menee pakkauksiin ja 22,6 % graafisiin papereihin.

Suomen metsäteollisuudessa paperin tuotanto laski viime vuonna 5 % ja oli 2,9 miljoonaa tonnia. Kartongin tuotanto laski peräti 18,5 % ja oli 3,38 miljoonaa tonnia. Metsäteollisuuden tiedotteen mukaan vuoden 2023 neljäs kvartaali osoitti edelleen merkittävää tuotantomäärien laskua kaikilla keskeisillä tuoteryhmillä. Niin paperin, kartongin, sellun kuin sahatavaran tuotantomäärät pienenivät edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kartongin tuotanto supistui kuitenkin vähemmän kuin koko vuonna, vain 10,7 %.

Array
Share: