Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Pakkauksiin yhä enemmän vastuullisuusmerkkejä

16.3.2023 19:37Uutiset » Pakkaukset
Kuva: Finwelfare.

Brändit ja pakkausten suunnittelijat joutuvat jo laittamaan erilaisia vastuullisuusmerkkejä tärkeysjärjestykseen, sillä kaikki tuotteeseen sopivat merkit eivät usein mahdu järkevästi pakkaukseen. Merkkien kirjo on kasvanut suureksi ja jälleen on julkaistu uusi: eläinten hyvinvointimerkki ELVI. Arla lanseeraa sen maitopakkauksiinsa.

ELVI on tiedotteen mukaan Suomen ensimmäinen riippumaton eläinten hyvinvointimerkki. Se on kehitetty eläinten hyvinvoinnin todentamiseen ja edistämiseen. Merkkiä hallinnoi Finwelfare Oy, jonka hallitus koostuu eläinten hyvinvoinnin asiantuntijoista ja tutkijoista. ELVI-merkin kriteerit koostuvat vahvan tieteellisen pohjan omaavan eläinten hyvinvointiprotokollan WelfareQualityn, eläinten terveydenhuoltojärjestelmien kuten Nasevan ja ELVI-merkin omista vaatimuksista.

Arla tuo uuden ELVI-merkin aluksi maitoihin, joissa on Arlan Vapaat ja laiduntavat lehmät-merkki. Lisäksi ELVI on tulossa Arlan luomumaitoihin sitä mukaa kun pakkauksia uudistetaan. Ensimmäiset ELVI-merkit alkavat näkyä Arlan tuotteissa alkukesästä.

Vastuullisuusmerkkejä on kymmeniä

Suomalaisia pakkauksiin liitettäviä vastuullisuusmerkkejä on pian parikymmentä Marttaliiton listauksen mukaan. Lisäksi on kansainvälisiä merkkejä ja yritysten kehittämiä omia merkkejä kuten esimerkki tilamerkki, joka kertoo mistä tilalta liha on peräisin.

Vastuullisuusmerkeillä halutaan ohjata kuluttajan valintoja kaupan hyllyllä ja verkkokaupassa. Niiden tavoitteena on ohjata kuluttajia valitsemaan eettisesti ja reilusti tuotettuja tuotteita. Myös kotimaisuuden korostaminen on suosittu merkin aihe. Kotimaisuudesta kertovat ainakin Sirkkalehtimerkki, Avainlippumerkki ja Hyvää Suomesta -merkki.

Reilun kaupan merkkejä on jo hyvin monille tuotteille, samoin luomumerkkejä. Myös erilaiset ympäristömerkit kertovat kuluttajalle vastuullisuudesta.

Reino Lantto

Array
Share: