Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Painoerien pieneminen lisää digipainamista pakkausalalla

24.2.2023 11:19Uutiset » Pakkaukset
Kulutustavaratuotteiden varastonimikkeiden (SKU) määrän kasvu lisää mm. etikettien digipainamista. Nämä etikettivariaatiot on tuotettu Konica Minolta AccurioLabel 400 -painokoneella. Kuva: Konica Minolta.

Suurin osa painetuista pakkauksista tuotettiin viime vuonna edelleen analogisilla painotekniikoilla. Tutkimuslaitos Smithers ennustaa, että analogisen tekniikan markkinaosuus tulee kuitenkin laskemaan lähivuosina. Pakkauspainojen asiakkaat haluavat pienentää painoeriään, ja siihen käytetään enemmän digitaalista painotekniikkaa.

Painoerien pienentyminen seuraavan viiden vuoden aikana Länsi-Euroopassa johtuu Smithersin mukaan useista trendeistä. Verkkokaupassa varastonimikkeiden (SKU) määrä kasvaa ja niiden elinkaari lyhenee. Tuotetiedon lisääntyminen ja erilaiset kierrätysvaatimukset eri maissa johtavat nekin nimikkeiden kasvuun. Myös tarve muuttaa nopeasti pakkausten ulkonäköä kuluttajien houkuttelemiseksi sekä vastuullisuuden esiintuominen materiaalien muuttuessa lisäävät nimikkeiden määrää ja pakkausmuutoksia.

Pienet eräkoot kasvavat nopeimmin

Digitaalinen tekniikka mahdollistaa pakkausten ulkoasun muuttamisen entistä nopeammin ja pienempien erien valmistuksen kannattavasti. Tätä käytetään entistä enemmän myyntikampanjoissa.

Viime vuonna pakkauksista suurin osa painettiin edelleen suuremmissa yli 15 000 neliömetrin erissä. Kaikista pakkauksista 78,7 % painettiin yli 5 neliökilometrin erissä. Niissä analogisen painotekniikat edut toteutuvat alhaisempina kiinteiden sekä värien ja päällystyksen kustannuksina. Painoerien aloituskustannukset ovat kuitenkin helposti suurempia kuin digitaalisessa painamisessa ja viimeistelyssä.

Digitaalinen painaminen sopii pienten erien valmistamiseen. Smithers ennustaa pienten alle 1 000 neliömetrin painoerien kasvavan pakkausmarkkinoilla keskimäärin 16,2 % vauhdilla vuoteen 2027 mennessä.

Joustopakkaukset ja kartonki lisäävät suosiotaan

Pienemmät erät kasvavat sen myötä, että joustopakkausten suosio kasvaa vaihtoehtona kiinteille muovipakkauksille. Suosiota kasvattavat uudet materiaalit, painotekniikat ja elintarvikekelpoisten värien kehittäminen.

Toinen trendeistä hyötyvä materiaali on kartonki. Digitaalinen painotekniikka mahdollistaa entistä pienempien erien valmistamisen kannattavasti taivekartongista ja aaltopahvista. Suuret eräkoot dominoivat silti markkinaa, mutta niiden osuus pienenee.

Kiinteiden muovipakkausten ja metallipakkausten eräkoot pysyvät ennallaan, vaikka markkinoilla tapahtuu muutoksia. Juomateollisuudessa lasia korvataan metallilla ja aerosolipakkausten kulutus kasvaa. Pienten erien valmistamista edistää etikettien digitaalinen painaminen.

Smithersin tutkimus “The Impact of Changing Run Lengths on Packaging and Labels to 2027” tarkastelee myös markkinoiden kehitystä Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

Reino Lantto

Array
Share: