Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Metsä Group suunnittelee kuitupakkaustehdasta Raumalle

23.10.2023 16:00Uutiset » Pakkaukset
Muoto-tuotteita on kehitetty Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Springin ja Valmetin yhteisessä koetehtaassa Äänekoskella. Kuva: Metsä Group.

Muotoon puristettujen kuitupakkausten kysyntä on voimakkaassa kasvussa ja metsäyhtiöt laajentavat pakkausten tuotantoaan. Nyt Metsä Group tekee esiselvitystä ensimmäisen kaupallisen Muoto-pakkauksia valmistavan tehtaan rakentamisesta Rauman-tehdasalueelleen.

Tehdas valmistaisi eri käyttötarkoituksiin räätälöityjä Muoto-kuitupakkauksia.  Kuitupakkaukset ovat puupohjainen vaihtoehto muoville ja alumiinille esimerkiksi ruoan pakkaamisessa. Muotoiltavuuden lisäksi kuitupakkausten etuja ovat keveys, vahvuus ja kierrätettävyys.

Muoto-tuotteita on kehitetty Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Springin ja Valmetin yhteisessä koetehtaassa Äänekoskella toukokuusta 2022 lähtien. Koetehtaassa on kehitetty rinnakkain kuitupakkauksia ja täysin uutta valmistusmenetelmää, jolla puukuiduista tehdään turvallisia pakkauksia raaka-ainetta, energiaa ja vettä säästäen.

Esiselvityksen ohella Muoto-hankkeessa jatketaan tuotantomenetelmän kehittämistä Äänekoskella sijaitsevassa koetehtaassa, asiakaskiinnostuksen kartoittamista sekä kaupallisen vaiheen liiketoimintamallin kehittämistä.

Stora Enso tarjoaa PureFiber-brändin alla useita erilaisia kuitupakkaustuotteita, joissa käytetään myös suojakerroksia elintarvikepakkauksissa. Kuva: Stora Enso.

Stora Enso laajentaa kuitupakkausten tuotantoaan

Stora Enso on ollut hyvin aktiivinen tällä tuotealueella ja laajentaa toimintaansa erityisesti Ruotsissa. Siellä olevan Hylten tehtaan tuotantokapasiteetti kaksinkertaistettiin vuonna 2022 noin 8 miljoonan euron investoinnilla. Stora Enso on jo yksi Euroopan suurimmista muotoon puristettujen kuitupakkausten valmistajista.

Stora Enso tarjoaa PureFiber-brändin alla useita erilaisia kuitupakkaustuotteita, joissa käytetään myös suojakerroksia elintarvikepakkauksissa. Ne eivät sisällä muovia, per- ja polyfluorialkyyliaineita (PFAS) tai muita huonosti maatuvia kemikaaleja. Esimerkiksi Picadeli käyttää tästä materiaalista tehtyjä kansia salaattirasioissaan.

Stora Enso on myös sijoittajana mukana ruotsalaisessa PulPac-yhtiössä, joka kehittää ja valmistaa tekniikkaa muotoon puristettujen kuitupakkauksien tuotantoon. Syyskuussa PulPac kertoi tuovansa markkinoille maailman ensimmäisen ruiskuvalumenetelmää käyttävän kuitutuotteiden valmistuskoneen.

Muotoon puristettujen pakkausten kanssa käytetään tavallisesti erilaisia etikettiratkaisuja tuotteen brändäämiseen.

Reino Lantto

Array
Share: