Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kompostoituvien pakkausten suosio kasvaa

22.9.2023 09:46Uutiset » Pakkaukset
UPM Specialty Papers on kehittänyt kompostoituvat etikettipaperit elintarvikkeisiin liimattaville tarroille. Kuva: UPM.

Kompostoituvat pakkaukset kiinnostavat sekä kuluttajia että pakkausten suunnittelijoita ja valmistajia. Uusia ratkaisuja tulee markkinoille jatkuvasti, mutta niiden osuus markkinasta on vielä pieni. Kiristyvä pakkaussäätely tulee vauhdittamaan kehitystä kohti helpommin maatuvia pakkauksia.

Kompostoituivat pakkaukset ovat yksi ratkaisu ympäristövastuullisen pakkaamiseen. Niiden avulla voidaan vähentää jätettä, kierrättää materiaaleja ja uusintaa luontoa. Parhaiten ne näyttävät soveltuvan ruuan ja juoman pakkauksiin silloin kun niiden avulla voidaan lisätä biojätteen keräämistä, käsittelyä ja kierrätystä. Kuluttajat suhtautuvat usein niihin positiivisesti, sillä ne tuntuvat luonnolliselta ratkaisulta jäteongelmiin.

Kompostoituvien pakkausten käyttöä tulee lisäämään pakkaussäätelyn kiristyminen monissa maailman maissa. Euroopassa EU-komission uusi pakkaus- ja pakkausjäteasetus PPWR määrittelee suoraan joitakin kertakäyttöisiä tuotteita sellaisiksi, joissa tulevaisuudessa pitää käyttää kompostoituvia pakkausmateriaaleja. Näitä tuotteita ovat esimerkiksi teepussit, kahvikapselit ja hedelmätarrat. Myös Aasian ja Tyynenmeren alueella monet hallitukset suosivat kompostoituvia pakkauksia muovipakkausten vähentämiseksi.

Markkinatutkimuslaitos Future Market ennustaa, että kompostoituvien ruokatarjoilupakkausten myynti maailmassa tulee nousemaan vuoden 2022 luvusta 19,9 miljardia USD lukuun 28,8 miljardia vuoteen 2029 mennessä. Kasvua olisi siis 45 %.

Kasvua on rajoittanut mm. se, kaikki kompostoituvat pakkausmateriaalit eivät ole biohajoavia, eikä niitä pidä heittää luontoon. Ne on käsiteltävä kotikompostissa tai teollisessa kompostointilaitoksessa. Laitoskäsittely on energiaintensiivistä, eikä laitosten kapasiteetti vielä riittäisi maailmassa kovin suurille määrille. Biojätteen keräys on myös usein vasta alkuvaiheessa. Esimerkiksi Suomessa suurissa kaupungeissa se on vasta rakentumassa.

Hedelmäpakkauksiin kompostoituvia tarroja

Monet pakkausmateriaalien tuottajat ja pakkausten valmistajat kehittävät uusia ratkaisuja kompostoituvien pakkausten tuottamiseen. Yksi selvä alue on hedelmien ja vihannesten pakkaaminen. EU on kieltämässä PPWR-asetuksessa pienet hedelmien ja vihannesten pakkaukset. Esimerkiksi omenia myydään Keski-Euroopassa pienissä 4 hedelmän pakkauksissa. Ne ovat brändänneet tuotetta ja tarjonneet tietoa siitä.

UPM Specialty Papers on kehittänyt tähän ongelmaan osaratkaisun. Yhtiö on kehittänyt kompostoituvat etikettipaperit elintarvikkeisiin liimattaville tarroille. UPM LabelCoat ja LabelCoat Prime on sertifioitu kompostoituvaksi kodin kompostissa tai teollisessa prosessissa. Ne täyttävät PPWR-asetuksen vaatimukset.

– Olemme kehittäneet kompostoituvan ratkaisun, joka auttaa asiakkaitamme sopeutumaan säätelyn muutokseen ja täyttämään omia ympäristövastuun tavoitteitaan, sanoo myyntijohtaja Juhani Ylikoski UPM Specialty Papers -yksiköstä.

Yhtiön toiset tuotteet mahdollistavat nekin kompostoituvien pakkausten valmistamista. Yhtiö on saanut UPM Brilliant ja Brilliant Pro -tuotteille sertifikaatit koti- ja teollisesta kompostoituvuudesta. Ne ovat etikettien taustapapereita.

Kahvi ja tee kompostoituvat vauhdilla

Myös värien valmistaja Archroma on kehittänyt värejä ja sideaineita, jotka ovat kompostoituvia ja sopivat kompostoituville materiaaleille. Innovia Films esitteli Labelexpo-messuilla kaksi uutta ohutta etikettien kalvomateriaalia, jotka soveltuvat kompostointiin.

Kahvikapselit ovat hyvää vauhtia muuttumassa kokonaan biohajoaviksi. Huhtamäki kehitti kuitutekniikkaan pohjautuvan ratkaisun Nestlén Nespresso-brändille. Se on paperipohjainen, kotikompostoituva kahvikapseli. Materiaalista 82 % on paperikuitua ja suojakerros on ohutta kompostoituvaa biopolymeerikalvoa. TÜV Austria on sertifioinut tuotteet. Sama laitos on sertifioinut Solinatran biopolymeeristä tehdyt kapselit teollisesti kompostoituviksi.

Lidlin omat teemerkit ovat siirtymässä täysin kompostoituviin kertapakkauksiin, jotka tehdään PLA-biopolymeeristä.

Reino Lantto

Huhtamäki kehitti kuitutekniikkaan pohjautuvan ratkaisun Nestlén Nespresso-brändille. Se on paperipohjainen, kotikompostoituva kahvikapseli. Kuva: Huhtamäki.
Share: