Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kartonkipakkaus valtaa alaa pesuaineissa

13.11.2023 13:12Uutiset » Pakkaukset
Suomessa Orklan kodinpuhdistusmerkki Lumme on lanseerannut ensimmäisenä hiilineutraalit kartonkipakkaukset. Kuva: Orkla.

Muovia korvaavat kartonkipakkaukset valtaavat alaa puhdistusaineissa. Niissä on tavallisesti käytetty muovipakkauksia, mutta nyt nestepakkauskartonkia käytetään yhä enemmän myös puhdistusaineissa. Orklan kodinpuhdistusmerkki Lumme on lanseerannut ensimmäisenä Suomessa hiilineutraalit kartonkipakkaukset.

Hiilineutraali kartonkipakkaus on Orklan tiedotteen mukaan ensimmäinen laatuaan nestemäisissä pyykinpesuaineissa Suomen markkinoilla. Pakkaus ja sen sisältö täyttävät myös Joutsenmerkin pesuaineiden pakkauksille asettamat tiukat kriteerit.

– Kuluttajat ovat huomattavasti aiempaa ympäristötietoisempia ja haluavat vähentää etenkin muovinkulutustaan. Lumme-pussipakkauksiin verrattuna uusi kartonkipakkaus säästää 50 % muovia, ja tavanomaisiin pesuainepakkauksiin verrattuna 90 %. Orklalla vastuullisiin pakkausmateriaaleihin panostaminen onkin vastuullisuustyön keskiössä, kertoo Orkla Caren markkinointipäällikkö Annika Lybeck.

Lumme-pesuaineet ja kartonkipakkaus valmistetaan Norjassa Skin tehtaalla, joka saa energiansa täysin uusiutuvista lähteistä. Uuden pakkauksen kehitystyö aloitettiin tehtaalla jo 2019, ja sitä on testattu Norjassa yli 3 000 kuluttajalla.

Nestekartonkipakkauksissa ei voida kokonaan luopua muovista, vaan niissä on oltava suljettava korkki ja muovikalvo sisäpinnalla. Uusissa pakkauksissa muovin lähde on kuitenkin entistä vastuullisempi biomuovi, joka valmistetaan pohjoismaisen puuteollisuuden ylijäämästä.

Orkla on lanseerannut myös Norjassa saippuaa ja pyykinpesuaineita Klar-tuotemerkillä kartonkipakkauksissa. Niissä käytetään Elopakin DPAK-nestepakkauskartonkia. Samaa kartonkia on käytetty myös Luoro-brändin Paperdent-suuveden uudessa pakkauksessa, joka säästää muovia 80 % verrattuna tavallisiin suuvesipakkauksiin. Puolen litran pakkaus on myös täysin kierrätettävä ja hiilineutraali.

Sainsbury on lanseerannut Britanniassa uudet kierrätettävät kartonkipakkaukset omille 750 millilitran pyykinpesuaineilleen. Ne vähentävät muovin määrä pakkauksessa 80 % ja hiilidioksidipäästöjä 50 %.

Tesco on korvannut Britanniassa pyykinpesutablettien muovipakkaukset kartonkipakkauksella. Pakkauksen materiaalista 90 % on kierrätyskartonkia. Pakkauksen sisällä on kuitenkin ohut muovikalvo tablettien suojaamiseksi. Pakkaus voidaan kierrättää kartongin kierrätyksessä.

Reino Lantto

Tesco on korvannut Britanniassa pesutablettien muovipakkaukset kartonkipakkauksella. Kuva: Tesco.
Array
Share: