Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Green Deal -sopimukset yleistyvät elintarviketeollisuudessa

16.11.2023 11:47Uutiset » Pakkaukset
Annospakkauksissa ovat yleistyneet ratkaisut, joissa muovisen pakkauksen ympärillä on kartonkinen kääre. Kansi on usein alumiinia. Näin pakkauksen kaikki osa voidaan kierrättää erikseen. Kuva: Juustoportti.

Yhä useampi elintarviketeollisuuden yritys sitoutuu Suomessa kansalliseen green deal -sopimukseen. Valio, Juustoportti, Fazer ja Saarioinen ovat allekirjoittaneet green deal -sitoumuksen, jolla ne sitoutuvat vähentämään kertakäyttöisten muovisten annospakkausten kulutusta.

Aiemmin tänä syksynä sitoumuksen ovat allekirjoittaneet myös HKScan ja Arla.

EU:n kertakäyttöisiä muovituotteita koskeva ns. SUP-direktiivi (single-use plastic) edellyttää, että jäsenmaiden on vähennettävä tiettyjen kertakäyttöisten muovituotteiden kulutusta kunnianhimoisesti ja pysyvästi vuoteen 2026 mennessä.

Ympäristöministeriön, Elintarviketeollisuusliiton, Päivittäistavarakauppa PTY:n, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan ja Pakkausyhdistyksen välinen green deal -sopimus tarjoaa yrityksille mahdollisuuden löytää toimivimmat keinot SUP-direktiivin vaatimusten täyttämiseksi ilman pakottavaa lainsäädäntöä.

– Hienoa, että elintarviketeollisuuden yritykset ovat löytäneet sopimuksen puitteissa tarjolla olevista toimenpiteistä omaan toimintaansa parhaiten sopivat keinot ja lähteneet rohkeasti mukaan green dealiin, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón iloitsee.

Sopimuksen tavoitteena on, että vähintään 70 prosenttia elintarvikealan yrityksistä, jotka käyttävät merkittäviä määriä muovisia kertakäyttöisiä annospakkauksia, allekirjoittaa sitoumuksen. Suomessa aletaan Levónin mukaan olla lähellä elintarviketeollisuudelle asetettua kattavuustavoitetta. Tavoite on yhteinen ja keinot sen saavuttamiseen yritys saa valita itse.

Array
Share: