Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Yhteistyörobotit yleistyvät jälkikäsittelyssä

17.2.2023 10:15Uutiset » Laitteet
MBO:n CoBo-Stack-yhteistyörobotteja on asennettu pitkälti toista sataa kappaletta Eurooppaan. Kuva: MBO.

Yhteistyörobotit (kobotit) ovat kasvava trendi teollisuusrobotiikassa ja kiinnostusta niihin on myös graafisessa teollisuudessa. Ne soveltuvat painotalojen jälkikäsittelyn tehostamiseen. MBO:n CoBo-Stack-kobottia on asennettu pitkälti toista sataa kappaletta Eurooppaan, mukaan lukien Pohjoismaat ja Baltian maat.

Kobottien suunnittelussa ja käytössä huomioidaan aina ihmisten turvallisuus. Ne on suunniteltu toimimaan ihmisten rinnalla turvallisesti ilman suojahäkkiä. Tämä erottaa yhteistyörobotit teollisuusroboteista, jotka vaativat yleensä suojahäkin tai vastaavan suojaavan esteen ympärilleen, jotta ihmisten turvallisuus taataan.

– Yhteistyörobotteja käytetään usein tehostamaan tuotantoprosesseja ja lisäämään tuotannon automaatiota. Ne voivat myös auttaa vähentämään kustannuksia, lisäämään tuottavuutta ja lyhentämään tuotannon läpimenoaikaa. Tämä voi tuoda merkittäviä etuja yrityksille, sanoo MBO:n laitteita myyvä Jarmo Rissanen KTA-Yhtiöistä.

Komori-konserniin kuuluvan MBO:n viimeistelylaitteet tulivat KTA:n  valikoimaan viime vuonna. MBO CoBo-Stack on kiinnostava tuote myös Suomen markkinoille.

– Yhteistyörobotit eivät ole kuitenkaan aina oikea ratkaisu kaikille yrityksille ja sovelluksille. Niiden hankinnan kustannukset tulee suhteuttaa saataviin etuihin ja säästöihin tuotantoprosessissa. Tarvittaessa tästä kannattaa konsultoida alan asiantuntijoita, Rissanen kertoo.

MBO CoBo-Stack ei tarvitse suojahäkkiä. Robotti nostaa arkkipinoja ja siirtää ne kuormalavoille. Kuormalavat voidaan sijoittaa kobotin molemmille puolille, mikä mahdollistaa keskeytymättömän tuotannon. Kun CoBo-Stack täyttää yhtä kuormalavaa, operaattori voi siirtää täytetyn lavan pois ja valmistella seuraavan tyhjän lavan. Merkkivalo syttyy eri väreissä, ilmoittaen eri käyttötiloista operaattorille. Joidenkin käyttötilojen aikana on lisäksi äänisignaali. Tämä tarkoittaa, että operaattorin ei tarvitse olla suoraan tuotantokoneen äärellä, mikä antaa hänelle aikaa hoitaa muita tehtäviä, kuten seuraavan työn valmistelua.

CoBo-Stack on Rissasen mukaan suunniteltu joustavuutta ajatellen ja sopii laajalle joukolle yrityksiä, jotka käsittelevät esim. taitettuja arkkeja. Tuote toimii useiden valmistajien taitto-, sarjanitoma- ja liimasidontakoneiden kanssa ja sen voi siirtää uuteen sijaintiin vain muutamassa minuutissa. Esim. taittokoneet toimivat nopeammin CoBo-Stackin ansiosta, mikä johtuu merkittävästi vähentyneistä seisokeista kuormalavaa vaihdettaessa.

Array
Share: