Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Stora Enso investoi miljardin Oulun kartonkiin

21.10.2022 09:19Uutiset » Toimiala
Oulun tehtaalla tullaa tekemään taivekartonkia pakkauksiin. Kuva: Stora Enso.

Stora Enso on päättänyt investoida noin miljardi euroa Oulun tehtaan käytöstä poistetun paperikoneen muuntamiseen suuren mittaluokan kuluttajapakkauskartonkilinjaksi. Konserni kasvaa nyt nopeasti pakkausmateriaalien tuottajana ja pakkausten tekijänä.

Investointi tukee tiedotteen mukaan konsernin uusiutuvien pakkausten kasvustrategiaa lisäämällä kapasiteettia kasvavissa pakkaussegmenteissä. Tuotannon muunnetulla koneella arvioidaan käynnistyvän vuoden 2025 alkupuolella.

Oulun tehtaan toinen paperikone muunnettiin aaltopahvin pintakartonkia (kraftlaineria) valmistavaksi koneeksi vuonna 2021. Nyt myös toinen käytöstä poistettu paperilinja muunnetaan moderniksi ja joustavaksi kuluttajapakkauskartonkilinjaksi, jolla valmistetaan taivekartonkia (FBB) ja päällystettyä valkaisematonta kartonkia (CUK). Linjan vuosikapasiteetti tulee olemaan 750 000 tonnia.

Kartonkien loppukäyttökohteita ovat elintarvike- ja juomapakkaukset erityisesti pakaste- ja kylmätuotteille sekä kuivatuote- ja pikaruokapakkaukset. Kohdemarkkinoita ovat pääasiassa Eurooppa ja Pohjois-Amerikka.

– Uusiutuvat pakkaukset ovat jatkossakin suurin strateginen kasvualueemme. Markkinat kasvavat nyt ensimmäistä kertaa nopeammin kuin muovipohjaisten pakkausten markkinat. Nyt tehty päätös oli muita vaihtoehtoja tehokkaampi tapa hyödyntää olemassa olevia resursseja tuotteiden saattamiseksi markkinoille nopeasti ja kustannustehokkaasti. Meillä on hyvät edellytykset kasvattaa liikevaihtoamme ja markkinaosuuttamme, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky.

Investointi on iso askel eteenpäin Euroopan markkinoilla, sanoo Packaging Materials -divisioonan johtaja Hannu Kasurinen.

– Se tekee Oulun yksiköstämme suuren mittaluokan tehtaan, joka parantaa sekä kuluttajapakkauskartonkien että aaltopahvin pintakartonkien eli kraftlinerien kannattavuutta ja kilpailukykyä. Muunnettu linja tulee olemaan Euroopan kustannuskilpailukykyisin taivekartonkikone ja mahdollistaa tuotannon optimoinnin ja kasvun muillakin tehtaillamme.

Stora Enso kertoi alkuvuonna myös toisesta miljardi-investoinnista, joka kaksinkertaistaa Packaging Solutions -divisioonan liikevaihdon ja kapasiteetin.  Stora Enso ostaa suuren De Jong Packaging Groupin. Yrityskauppa edellyttää vielä työntekijöiden kuulemista ja viranomaisten hyväksyntää.

Vahva tulos tammi-syyskuussa

Stora Enso kertoi myös osavuosikatsauksessaan vahvasta tuloksesta. Liikevaihto kasvoi kolmannella neljänneksellä 15 % ja oli 2 963 milj. euroa. Operatiivinen liiketulos kasvoi 29 % ja oli 527 milj. euroa.

Viimeisellä neljänneksellä konsernin Packaging Materials -divisioonan kannattavuuden odotetaan heikkenevän energian kiihtyvän kustannusinflaation sekä neljän tehtaan suunniteltujen kunnossapitoseisokkien vuoksi. Kuluttajapakkauskartongin kysyntä on vakaata ja tilauskanta on vahva.

Kolmannella neljänneksellä alkanut aaltopahvin pintakartongin kysynnän normalisoituminen jatkuu. Aaltopahvipakkausten kysynnän odotetaan pysyvän vakaana.

Paper-divisioonan viimeisen neljänneksen kysyntänäkymät ovat vakaat, ja niitä tukevat kausivaihtelu sekä hyvä tilauskanta. Divisioonaan vaikuttavat kuitenkin viimeisellä neljänneksellä korkeammat energiakustannukset ja kunnossapitotyöt.

Myös UPM kertoi erittäin vahvasta tuloksestaan osavuosikatsauksessaan. Lue lisää.

Reino Lantto

Array
Share: