Paperin ja materiaalien hintojen nousu jatkuu

16.4.2021 10:14Uutiset » Toimiala
hubergroup on suuri värien toimittaja kaupallisille ja pakkauspainoille. Kuva: hubergroup.

Koronaepidemia on sekoittanut maailman taloutta pahasti ja aiheuttanut kustannuspaineita tuotteiden tuottajille. Tämä näkyy entistä selvemmin myös graafisella alalla. Monet graafisten paperien tuottajat ovat ilmoittaneet 6-15 prosentin uusista hinnankorotuksista tänä keväänä. Myös painovärien ja painomateriaalien hintojen korotukset jatkuvat.

Paperien tuottajille kustannuspaineita aiheuttavat erityisesti sellun, energian ja kemikaalien hintojen nousu. Myös kuljetuskustannukset ovat nousussa maailmalla. Ylipäänsä inflaatio nostaa päätään, ja myös korkojen noususta on ensimmäisiä merkkejä.

Italialainen Burgo on ilmoittanut nostavansa puuvapaiden paperiensa hintoja 10 % ja päällystettyjen paperien 15 % kesäkuun alusta.

Navigator Company on ilmoittanut nostavansa paperin hintoja 6-9 % toukokuun alusta.

Espanjalainen Lecta aikoo nostaa kesäkuun alusta paperiensa hintoja 8 %.

Sappi on aikoo myös nostaa kesäkuun alusta Euroopassa kaikkien puuvapaiden paperiensa hintoja 7-10 %.

Viime kuussa Feldmuehle ja Mitsubishi HiTec Paper kertoivat useiden tuotteiden tulossa olevista korotuksista.

Suomalaiset paperin tuottajat Stora Enso ja UPM eivät ole yleensä tiedottaneet korotuksista, mutta ne ovat näkyneet tukkurien tiedotteissa.

Antalis on viimeksi kertonut paperien ja kartonkien hintojen noususta 15.3. lukien. Samalla päivämäärällä hintoja nosti myös Papyrus.

Värien ja levyjen hinnat nousussa

Painolevyissä kustannuspaineita aiheuttavat erityisesti alumiinin, energian, pakkausmateriaalien ja rahdin hintojen nousu globaalisti. Suurista levyjen tuottajista väliaikaisen lisähinnan aikovat ottaa käyttöön ainakin Agfa ja Kodak.

Painoväreissä on nähty merkittävää hintojen nousua pitkin kevättä. Värien raaka-aineiden hinnat ovat kohonneet jyrkästi, ja rahtien hinnat ovat toinen kustannuspainetta aiheuttava tekijä. Viimeisen ilmoitus hintojen nostamisesta on saatu värien valmistaja hubergroupilta. Yritys asettaa toukokuun alusta väliaikaiset lisähinnat monille offset-painoväreille.

Print&Media kertoi painomateriaalien hintojen noususta myös 3.3.2021.

Reino Lantto

Share: