Painomateriaalien hinnat nousussa

3.3.2021 19:51Uutiset » Toimiala
Painopaperien tuotantokapasiteetti on supistunut Euroopassa. Esimerkiksi Stora Enso on lopettanut puuvapaiden päällystettyjen Lumi-papereiden tuotannon. Kuva: Stora Enso.

Painopaperien, värien ja muiden painomateriaalien hinnoissa on nousupainetta Euroopassa kustannusten nousun takia. Painopaperin kulutus on noussut koronapandemiaa edeltävälle tasolle, kertoo Eurograph-järjestö. Paperien hinnat ovat nousussa ensikuidun ja kierrätyskuidun hinnan nousun takia.

Paperin tuotantokapasiteetin pienentyminen voi sekin vaikuttaa hintoja nostavasti. Hintapaineet koskevat painapaperien lisäksi taivekartonkia ja aaltopahvia. Viimeksi mainitun hintoihin luo painetta myös verkkokaupan kovan kasvun aiheuttama kysyntä, joka on aiheuttanut suoranaista pulaa materiaalista Euroopassa.

Eurographin (European Graphic Paper Association) mukaan monet paperin toimittajat ovat ilmoittaneet hintojen korotuksista. Suomessa korotuksista ovat ilmoittaneet Antalis ja Papyrus. Erityisesti puuvapaan paperin hinnoissa on kustannuspainetta.

Painoväreissä suuria kustannuspaineita

Myös painovärit ovat edelleen kustannuspaineessa. European Printing Ink Association (EuPIA) kertoo pigmenttien hintojen nousupaineista, jotka aiheutuvat petrokemian teollisuuden toimitusketjujen häiriöistä ja kasvipohjaisten raaka-aineiden kallistumisesta. Myös rahtikustannukset ovat nousseet maailmalla dramaattisesti konttipulan takia. Raaka-aineet ja rahti ovat suurimmat kustannuserät värien tuotannossa.

Monet värien valmistajat, kuten Flint ja Siegwerk, ovat kertoneet korotuspaineista ja hintojen korotuksista.

Kustannuspaineet koskevat myös muita suurkuvatuotannon materiaaleja kuten kalvoja, levyjä ja kankaita. Seri-Deco on kertonut nostavansa monien materiaalien hintoja 1.4. lukien. Myös rahtihintoja ja kuljetusmaksuja nostetaan.

Reino Lantto

Share: