Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

UPM:n lakkojumi avautumassa

8.2.2022 14:59Uutiset » Toimiala
Etiketit ovat elintarvikealan ja lääkealan kriittisiä tuotannon komponentteja. Kuva: Konica Minolta.

Toista kuukautta kestänyt lakko UPM:n Suomen tehtailla on lisännyt pulaa painopaperista ja etikettimateriaaleista. Painajien tuska voi vähentyä tällä viikolla, kun UPM ja Paperiliitto ovat vihdoin istuneet alas neuvottelupöytään. Maanantaina neuvottelut avautuivat jo selluliiketoiminnassa ja muiden neljän liiketoiminnan neuvottelut alkanevat lähipäivinä.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kirjoitti tänään 8.2. Twitterissä, että osapuolet sitoutuivat perjantaina liiketoimintakohtaisiin neuvotteluihin, jotka ovat nyt käynnistyneet.

– Eilen sellu avasi neuvottelut avoimessa hengessä. Huomenna ja lähipäivinä neljä muuta liiketoimintaa neuvottelupöydän ääreen, Pesonen kirjoittaa.

UPM:N Suomen sellu- ja paperitehtaat sekä biopolttoainejalostamo ovat seisoneet paperi- ja sähköliittojen lakon vuoksi vuoden alusta lähtien ja Paperiliitto on uhannut jatkaa lakkoa 19.2. jälkeen, ellei sopimusta synny.

Lakon jatkumisesta suurta haittaa

Lakolla on ollut merkittävä vaikutus jo ennestään kireään tilanteeseen painopaperien ja etikettimateriaalien markkinoilla. Tämä on saanut Euroopan graafista teollisuutta edustavan Intergraf-järjestön ilmaisemaan huolensa tilanteen kärjistymisestä ja sen negatiivisesta vaikutuksesta alaan ja asiakkaiden liiketoimintaan.

Myös Euroopan etikettialan järjestö Finat ja sen 9 maakohtaista järjestöä ovat kertoneet huonosta tilanteesta markkinoilla ja vaatineet osapuolia turvaamaan etikettien saatavuuden asiakkaille. Muussa tapauksessa seurauksena on vaikeuksia aloille, joissa etiketit ovat keskeinen osa pakkausta. Finat julkaisi tänään 8.2. kannanoton, jossa kerrotaan lakon jatkumisesta olevan vakavia seurauksia etikettien arvoketjulle, taloudelle ja yhteiskunnalle.

Finat kertoo, että jos pula paperisista etikettimateriaaleista jatkuu, seuraukset ovat ketjureaktion kautta merkittäviä monelle alalle. Itsekiinnittyvien etikettien toimitukset päivittäistavaroiden tuottajille vähenevät ja sitä kautta tavaroiden toimitukset ovat vaarassa erityisesti elintarvikkeissa ja lääkkeissä. Toimitusketjut voivat pysähtyä viikoissa, jos lakko jatkuu 19.2. jälkeen. Tämä lisää inflaatiopaineita ja vaarantaa Euroopan talouden elpymistä.

Finat ja sen maakohtaiset järjestöt edustavat yli tuhatta etikettejä valmistavaa yritystä, joiden osuus markkinoiden volyymistä Euroopassa on yhteensä yli 75 %.

Array
Share: