Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Eurooppaa uhkaa etikettipula ellei lakko lopu

7.2.2022 11:06Uutiset » Pakkaukset
UPM Raflatac valmistaa mm. puupohjaisesta muovista tehtyjä Forest Film -etikettimateriaaleja. Kuva: UPM.

Euroopassa uhkaa tulla vakava pula itsekiinnittyvistä etiketeistä. Pulasta varoittaa etikettialan eurooppalainen järjestö Finat. UPM:n lakko vaikeuttaa jo muutenkin hankalaa materiaalien saatavuustilannetta. Neuvottelut lakon lopettamiseksi ovat kuitenkin käynnistymässä tänään 7.2.

Pitkään kestäneessä lakossa tapahtuu edistystä tänään, kun UPM ja Paperiliitto aloittavat neuvottelut selluliiketoiminnan osalta. Muidenkin toimialojen neuvottelut halutaan käynnistää heti.

Finat varoittaa, että jos UPM:n lakko jatkuu, eikä tuotantoa saada takaisin uomiinsa, vaikutukset voivat näkyä päivittäistavaroiden tuotannossa keväällä. Järjestön mukaan pula vaikuttaisi huomattavasti elintarvikkeiden, lääkkeiden ja hygieniatuotteiden valmistajiin. Jo nyt etikettimateriaalien toimitusaika on noussut kolmeen kuukauteen tai sen yli. Alan toimintaa ovat vaikeuttaneet globaalien toimitusketjujen ongelmat jo viime vuoden alusta lähtien.

Raflatacin toimituskyky heikentynyt

UPM on etiketeissä käytettävien pohjapapereiden keskeisiä toimittajia. Finatin mukaan Euroopassa käytetään noin 8 miljardia neliömetriä itsekiinnittyviä etikettejä vuodessa, noin 10 neliömetriä asukasta kohti. Tämä vastaa noin 20 miljardia etikettiä kuukaudessa. Toimitusongelmat voivat siksi vaikuttaa merkittävästi tuotteiden pakkaajiin.

UPM Raflatac on myös etikettimateriaalien suurimpia toimittajia Euroopassa. Suomen tehtaan sulkeminen vaikuttaa etikettien toimituksiin. Raflatacilla on 9 tehdasta muissa maissa.

UPM Raflatacista kommentoidaan Print&Medialle, että lakko kyllä vaikeuttaa alan tarjontatilannetta, joka on ollut tiukka ja rajallinen jo alkuvuodesta 2021 lähtien. Raflatac oli varautunut tilanteeseen varastoimalla tuotteita, mutta yrityksen toimituskapasiteetti Euroopassa heikkenee, kun lakon kesto on pidentynyt. Vaikutukset kapasiteettiin ovat erilaisia tuotteesta ja toimituspaikasta riippuen.

Neuvottelut käynnistyvät yhdella alalla

Lakkotilanteessa tapahtui 4.2. liikahduksia eteenpäin, kun Paperiliitto ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan UPM:n toimialojen kanssa. UPM on pitänyt kiinni toimialakohtaisista neuvotteluista. UPM:n mukaan neuvottelutarjous koskisi aluksi selluliiketoimintaa. UPM kertoi perjantaina illalla, että yhtiö on valmis aloittamaan neuvottelut maanantaina. UPM halusi, että kaikkien toimialojen neuvottelut aloitetaan samaan aikaan ensi viikolla.

Maanantaina neuvottelupöytään ovat saapumassa Paperiliiton sekä UPM:n selluliiketoiminnan neuvottelijat. Muissa yksiköissä, kuten Raflatacissa, toiveena on neuvottelujen aloittaminen mahdollisimman nopeasti.

Paperiliitto päätti 4.2.jatkaa lakkoa UPM:n paperiteollisuuden työehtosopimusta noudattaneissa tehtaissa 12.3.2022 kello 6 saakka, ellei sitä ennen saavuteta neuvottelutulosta uudesta työehtosopimuksesta.

Pulaa myös muovimateriaaleista

Suomessa on ilmeisesti ainakin toistaiseksi vältytty suuremmilta ongelmilta etikettien tuotannossa. Auraprint tiedottaa, että materiaalien saatavuudessa on ollut loppuvuodesta 2021 ja nyt alkuvuodesta 2022 pieniä viivästyksiä. Vuosi 2022 on alkanut yrityksellä hyvässä työkuormassa niin digi- kuin fleksopuolellakin.

Paperipohjaisten etikettien lisäksi ongelmia on myös muovipohjaisten etikettien materiaalien saatavuudessa ja yleensä muovipakkausten materiaaleissa. Suomalainen Aspelin Group kertoi markkinakatsauksessaan lokakuussa, että muovin raaka-ainehintojen uskotaan nousevan vielä loppuvuoden aikana jonkin verran. Itse raaka-ainehintojen lisäksi myös esimerkiksi kalvoissa käytettävien lisäaineiden ja painovärien sekä kuljetusten hinnat ovat lähteneet nousuun kesän jälkeen.

Aspelin Groupin toimitusjohtaja Jarmo Aspelin sanoo Pakkaus-lehdelle, että muovissa merkittävin tekijä on se, ettei Eurooppa ole omavarainen raaka-aineiden tuotannon osalta. Raaka-aineitta ei ole ollut riittävästi tarjolla, ja tuotannossa on ollut paljon force majeure -tilanteita.

ass

Array
Share: