Lehtien lukijamäärät kulkevat eri suuntiin

1.3.2018 09:13Uutiset » Toimiala
Demokraatin päätoimittaja on Mikko Salmi.

Kansallisen Mediatutkimuksen (KMT) viime vuoden lukujen mukaan sanoma- ja kaupunkilehdet menettivät kokonaisuutena lukijoitaan tavoittavuudella mitaten. Joukossa on kuitenkin useita lehtiä, joiden lukijamäärät ja tavoittavuus ovat nousseet.

Tutkimuksessa mukana olleiden painettujen sanoma- ja kaupunkilehtien lukijamäärät putosivat keskimäärin noin viisi prosenttia vuosien 2016 ja 2017 välillä. Myös verkon ja digikanavien kokonaistavoittavuus laski valtaosalla lehdistä.

Printin lukijamäärää onnistuivat kuitenkin kasvattamaan useat lehdet, kuten Demokraatti ja Itä-Häme. Digikanavista on tullut entistä tärkeämpiä ja monet lehdet onnistuivat niiden avulla lisäämään kokonaistavoittavuuttaan. Tällaisia lehtiä olivat mm. Demokraatti ja Länsi-Suomi.

Kokonaistavoittavuus kertoo painetun lehden ja sen digitaalisten versioiden yhdessä tavoittamien henkilöiden määrän eli yhtä painetun lehden numeroa lukeneiden ja/tai viikon aikana vähintään yhtä sen digitaalista versiota käyttäneiden yhteismäärän.

Aikaisemmin Helsingin Sanomat on kertonut kääntäneensä lehden tilaajamäärän nousuun ensi kertaa 25:een vuoteen. Kasvu on tullut nuoremmista ikäryhmistä ja digitaalisista tuotteista.

Share: