Koronarajoituksia puretaan ja tapahtumat käynnistyvät

19.4.2021 11:37Uutiset » Toimiala
HOK-Elannon Kaivokadun uusi Pino-ravintola avautuu maanantaina. Kuva: HOK-Elöanto/Lari Lappalainen.

Tänään maanantaina päättyi kuuden viikon ravintolasulku, ja ravintolat voivat avata ovensa rajoituksin. Myös tapahtumat voivat alkaa uudelleen, mutta rajoitusten purkamisen vaikutukset ovat vielä epäselviä. Kesällä osa isoista tapahtumista on peruttu, mutta osa aiotaan järjestää.

Ravintolasulku päättyi sunnuntaina kolmessatoista maakunnassa. Sulku on kestänyt kaikkiaan kuusi viikkoa. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi HOK-Elanto avaa tällä viikolla 16 ravintolaa. Sulun aikana toimitus- ja take away -ravintoloina toimineet 21 yksikköä avaavat sisätilansa asiakkaille.

Hallituksen koronaexit-esityksessä yleisötilaisuuksien rajoituksia on esitetty purettavaksi viimeiseksi. Ammattimaisesti järjestetyt yleisötilaisuudet ovat olleet kiellettyjä joulukuun 2020 alusta saakka. Tapahtumateollisuus ry. katsoo, että hallituksen esitys exit-suunnitelmaksi ei ole yleisötilaisuuksien osalta riittävästi perusteltu, eikä se noudata tarkkarajaisuutta ja oikeasuhtaisuutta.

Hallituksen suunnitelma koronarajoitusten purkamisesta on kokonaisuudessaan luettavissa valtioneuvoston julkaisupalvelussa.

Festivaalikesästä tulossa melko vilkas

Kesä on isojen festivaalien aikaa, ja ne ovat tärkeitä tulonlähteitä tapahtumateollisuudelle. Finland Festivalsin sivuilta näkyy, että taide- ja kulttuurifestivaaleja aiotaan järjestää kesällä paljon, vaikka monia on myös peruttu. Esimerkiksi Savonlinnan Oopperajuhlat on näillä näkymin toteutumassa heinäkuussa. Samassa kuussa järjestetään myös mm. Kaustisen kansanmusiikkitapahtuma ja Kotkan Meripäivät. Elo-syyskuussa järjestetään Suomen suurin taidefestivaali Helsinki Festival.

Osa kesän festivaaleista seuraa vielä tilanteen kehittymistä. Esimerkiksi Pori Jazzin toimitusjohtaja Miika Ranne kertoo Ylelle, että harkinta-aikaa on jäljellä muutaman viikon verran. Tavoitteena on, että Pori Jazz saadaan järjestettyä tänä kesänä jossain muodossa.

Rock-kansa joutuu sen sijaan pahasti pettymään tänä kesänä. Suurista konserttitapahtumista on koronan takia peruttu Ruisrock, Provinssi, Ilosaarirock ja Tuska.

Helsingin Rautatietorille suunnitellaan suurta tapahtumaa jalkapallon EM-kisojen aikaan. Burger Lovers -jättiravintola aukeaa Helsingin Rautatietorille 11. kesäkuuta ja on avoinna joka päivä 21.6. saakka. Terassiravintolan suurilta näytöiltä voi seurata jalkapallon EM-kisojen alkusarjan otteluita, eli myös Suomen Huuhkaja-miehistön ensiesiintymistä jalkapallon arvokisoissa.

Myös messutapahtumat käynnistyvät syksyllä Suomessa ja Euroopassa.

Share: