Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Yleen ja sanomalehtiin luotetaan uutismedioina

23.11.2021 10:07Uutiset » Toimiala
Ylen ja sanomalehtien digitaalisia palveluja pidetään verkon laadukkaimpina uutismedioina. Niitä voi verrata vaikka BBC:n suosittuihin uutispalveluihin. Kuva: Pexels.

Yleisradion ja sanomalehtien digitaaliset palvelut ovat suomalaisten mielestä verkon luotettavimmat uutismediat, selviää IROResearchin lokakuussa Uutismedian liiton toimeksiannosta toteuttamasta tutkimuksesta. Myös laadukkuudessa Yle ja sanomalehdet päihittävät muut verkkomediat selvästi.

Verkon eri uutispalveluiden luotettavuutta selvitettiin nyt ensimmäisen kerran tässä Suomalaisten uutismedia 2021 -tutkimuksessa.

Kun suomalaiset arvioivat verkossa julkaistavien uutispalveluiden luotettavuutta asteikolla 1–10, Yleisradion digitaaliset palvelut saavat arvosanan 7,9 ja sanomalehdet 7,6. Kolmanneksi sijoittuvat MTV:n digitaaliset palvelut ovat jo selvän eron päässä arvosanalla 6,9. Neljänneksi sijoittuvat aikakauslehtien (6,4) ja viidenneksi kaupunkilehtien (6,3) digitaaliset palvelut. Vähiten luotettaviksi arvioidaan sosiaalisen median palvelut, hännänhuippuina TikTok (2,2) ja Jodel (2,3).

Ylen johtoasema korostuu erityisesti yli 65-vuotiaiden parissa. Nuorimpien, 15–24-vuotiaiden, keskuudessa sanomalehtien verkkopalvelut kiilaavat luotettavuudessa Ylen rinnalle arvosanalla 8,2.

Luotettavuus vaikuttaa mediakäyttöön

Suomalaisista lähes kolme neljästä (64 %) mainitsee luotettavuuden merkityksen kasvaneen heidän omassa mediankäytössään. Eniten luotettavuuden merkitys on kasvanut 15–24-vuotiaiden keskuudessa (70 %).

– Suomalaisten vuosikymmeniä toteama ’painettu sana on totta’ on saatu siirtymään myös sanomalehtien digitaaliseen julkaisemiseen. Verkossa julkaistavan sisällön luotettavuus on journalistisen uutissisällön tekijöille itsestäänselvyys, mutta on hienoa todeta myös suomalaisten tunnistaneen tämän, iloitsee Uutismedian liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen.

Uutismedioiden verkkopalveluiden laadukkuusmielikuvasta liitolla on seurantaa jo useiden vuosien ajalta. Yleisradion ja sanomalehtien digitaaliset palvelut sijoittuvat laadukkuudessa selkeään kärkeen, kuten aiempinakin vuosina. Kun suomalaisia pyydettiin avoimella kysymyksellä kertomaan, mitkä uutismediat heidän mielestään vahvistavat demokratiaa ja sananvapautta, kärkeen nousivat Yle ja sanomalehdet. Sanomalehdistä nimeltä mainittiin useimmin Helsingin Sanomat.

Array
Share: