Yhä useampi graafinen suunnittelija työsuhteessa

6.11.2019 14:58Uutiset » Toimiala
Grafian lasten- ja nuortenkirjakuvituksen Rudolf Koivu 2019 -palkinnon voitti kuvittaja Marika Maijala. Kuva: Grafia/Jennifer Ahlamaa.

Grafian toimialatutkimuksen mukaan työsuhteisten määrä on lisääntynyt jäsenistössä. Keväällä 2019 tehdyn jäsentutkimuksen mukaan yhä useampi suunnittelija on työsuhteessa. Tyytyväisyys palkkatasoon on hyvä sekä yrittäjillä että työsuhteisilla.

Luovan suunnittelun ala on perinteisesti ollut se, jolle uudet työn tekemisen muodot rantautuvat ensin. Yksinyrittäminen on ollut grafialaistenkin tyypillisin työllistymistapa. Kyselyn perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että yksinyrittäjyyden ohella suunnittelijat työllistyvät yhä useammin paitsi suunnittelu- tai mainostoimistoissa, myös muiden toimialojen tai kolmannen sektorin in-house-suunnittelijoina.

Vastanneista palkansaajista mainonta- ja markkinointisektorilla työskenteli 31,8 % ja muiden kuin visuaalisen viestinnän, kulttuurin tai julkisen hallinnon toimialalla 28,2 prosenttia. Verkkopalvelut ja ohjelmistokehitys työllisti 11,8 % palkansaajista.

Kyselyyn vastannut keskimääräinen Grafian jäsen oli pääkaupunkiseudulla asuva 25–35-vuotias nainen, jolla on medianomin koulutus. Hän työskentelee graafisena suunnittelijana mainostoimistossa, jossa suunnittelee yritysilmeitä. Hän on tyytyväinen noin 3 800 euron kuukausipalkkaan vakituisessa työsuhteessaan ja on luottavainen työsuhteen jatkuvuuteen.

Share: