Xerografia keksittiin 70 vuotta sitten

28.10.2008 14:10Uutiset » Toimiala

Onneksi olkoon xerografia! Olet täyttänyt 70 vuotta. Xerografia on keksintö, joka on tehnyt asiakirjojen kopionnin ja tiedon jakamisen mahdolliseksi maailmanlaajuisesti. Nykyään xerografialla valmistetaan useita biljoonia (12 nollaa) kopioita sekä lasertulosteita vuodessa.

Ensimmäinen xerografialla tehty kopio valmistettiin 22.10.1938 vaatimattomassa laboratoriossa New Yorkin Queens’in kaupunginosassa paikassa nimeltä Astoria. Kopiossa lukee “10-22-38 ASTORIA”, ja sitä säilytetään nykyään Smithsonian Instituutissa. Xerografian keksi tutkija ja patenttiasianajaja Chester Carlson, joka oli päättänyt löytää yksikertaisen keinon tehdä asiakirjoista kopioita.

Mikäli Carlson olisi vielä elossa, olisi hän varmasti yllättynyt, että hänen keksintönsä on mullistanut tiedon välityksen ja jakamisen. Tiedon saatavuus ja tiedon määrä on lisääntynyt maailmassa vallankumouksellisesti. Puolueettoman konsulttiyhtiö Infotrendsin arvioiden mukaan maailmassa valmistetaan tänä vuonna noin 3,08 biljoonaa kopiota ja tulostetta Carlsonin keksinnön pohjalta.

– Tiedon tehokkaasta hyödyntämisestä on tullut nykypäivän globaalissa taloudessa yrityksille kriittinen menestystekijä. Chester Carlsonin keksintö on mahdollistanut tiedon jakamisen niille, jotka sitä todella tarvitsevat, kertoo Xeroxin tutkimusjohtaja Sophie Vandebroek.

– Xerografian keksinnöstä lähtien mahdollisuudet tiedon tehokkaaseen hyödyntämiseen ovat lisääntyneet valtavasti. Vuonna 2007 jaettiin ja luotiin maailmanlaajuisesti tietoa 281 exabytesia. Xerox tarjoaa tänä päivänä laajan ohjelmisto- ja palvelukokonaisuuden, joilla voidaan tehokkaasti hallita valtavia tietomassoja. Samalla autetaan ihmisiä ja yrityksiä löytämään heille oikeanlaista ja tärkeää tietoa nopeaan ja oikeaan päätöksentekoon, jatkaa Sophie Vandenbroek.

Carlson hylkäsi perinteiseen valokuvaukseen perustuvat menetelmät. Hän alkoi tehdä kokeiluja sähköstaattisilla varauksilla ja materiaaleilla, jotka johtavat valoa. Näiden materiaalien sähköominaisuudet muuttuivat, kun ne altistuivat valolle. Hänen keksimästä prosessista alettiin käyttää nimitystä ‘xerography’. Nimi juontuu kreikan sanoista ‘xeros’ eli kuiva ja ‘graphein’ eli piirtäminen. Kesti kaksi vuosikymmentä ennen kuin prosessi voitiin kaupallistaa, kun pieni Haloid-niminen yritys New Yorkista investoi keksintöön. Yrityksestä tuli myöhemmin Xerox.

Sen jälkeen informaation määrä on kaikissa muodoissa räjähtänyt. Sama yhtiö, joka käynnisti tiedon jakamisen aikakauden, auttaa nyt asiakkaitaan navigoimaan tiedon tulvassa. Xerox luo keksinnöillään johdonmukaisesti lisäarvoa sisällyttämällä niitä tuotteisiinsa, ratkaisuihinsa ja palveluihinsa. Keksintöjä käytetään myös uusien liiketoimintojen perustamiseen, lisensointiin ja myymiseen. Xerox hankki vuonna 2007 maailmanlaajuisesti 584 patenttia, mikä on 5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2006. Lisätietoa Xeroxin teknologioista ja brändien lisensoinnista on saatavilla nettisivuilla www.xerox.com/innovation.

Katso yrityksen Xerox estradisivu
Share: