Vuoden Graafikko 2020 on Schick Toikka

30.1.2020 10:56Uutiset » Toimiala
Lauri Toikka ja Florian Schick tekevät tiivistä yhteistyötä, vaikka ovat harvoin samassa maassa. Kuva:Grafia/Ilkka Saastamoinen.

Grafian Vuoden Graafikko 2020 on kirjainmuotoilustudio Schick Toikka. Helsingissä ja Berliinissä toimivan suunnittelijakaksikon Lauri Toikan ja Florian Schickin työt vaihtelevat käyttäjäfonteista ja taideprojekteista Niken kaltaisille suuryrityksille tehtäviin tilausfontteihin.

”Mikä yhdistää tämän hetken palkituimpia ja kiinnostavimpia graafisen suunnittelun töitä? Niissä on kaikissa käytetty Schick Toikan fontteja.” Tämän huomion teki Vuoden Graafikon valinnut työryhmä. Viestiin sopiva fontti on keskeinen tekijä esimerkiksi visuaalisen ilmeen suunnittelussa.

Kirjainmuotoilu on melko kapea, mutta omaleimainen ja kansainvälinen visuaalisen viestinnän suunnittelun osa-alue. Useimmat kirjainmuotoilijat tekevät töitä globaalisti ja Schick Toikankin asiakaslista on vaikuttava: Flow Festival, New York Times, Sennheiser, Nike ja Vogue. Merkittävien asiakkaiden lisäksi Schick Toikka on tehnyt yhteistyötä myös isojen nimien, kuten suunnittelija Mirko Borschen ja taiteilija Nora Turaton, kanssa.

Lauri Toikka ja Florian Schick tekevät tiivistä yhteistyötä, vaikka ovat harvoin samassa maassa. Toikka ja Schick tapasivat opiskellessaan Haagissa, Hollannissa. Aluksi kirjainmuotoilustudio perustettiin Berliiniin, mutta sittemmin Lauri Toikka on asettunut Helsinkiin ja Florian Schick asuu edelleen Berliinissä. Schick Toikka on harvoja toimistoja Suomessa, jotka työllistävät itsensä päätoimisesti fonttien suunnittelulla.

Vuoden Graafikko -työryhmän mukaan ”Schick Toikan suunnittelu on monipuolista – se on sekä ajassa kiinni olevaa että perinteistä. Kaikki tyylilajit onnistuvat.”

Vuoden Graafikko -palkintonäyttely pidetään Designmuseon Galleriassa 3.4.–31.5.2020.

Lauri Toikan haastattelu on tulevassa helmikuun Print&Media-lehdessä.

Schick Toikka on suunnitellut kirjan Merged Contours. Kuva:Gafia.
Share: