Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Venäjän talous joutumassa sulkutilaan

11.3.2022 09:31Uutiset » Toimiala
Stora Ensolla on Venäjällä kolme aaltopahvipakkaustehdasta. Kuva: Stora Enso.

Venäjän talous on joutumassa monella tavoin kansainväliseen sulkutilaan  länsimaiden asettamien pakotteiden ja suurten yritysten toimien vuoksi. Sulkutila vaikuttaa Euroopassa myös graafiseen alaan ja pakkausalaan.

Viennin ja tuonnin rajoitusten lisäksi Venäjän teollisuus kärsii tehtaiden sulkemisesta ja ulkomaisten yritysten joukkopaosta. Kaikkiaan jo noin 300 yhtiötä on ilmoittanut vetäytyvänsä Venäjältä.

Venäjän metsäteollisuus on yksi niistä sektoreista, joihin Ukrainan sota iskee pahasti. Metsäteollisuus ei vielä ole pakotteiden piirissä, mutta muut toimenpiteet sulkevat siltä markkinoilta. Venäjän raakapuu leimataan konfliktipuuksi, jota ei haluta käyttää. Sertifiointijärjestö PEFC:n johtokunta linjasi 4. maaliskuuta, että Venäjältä ja Valko-Venäjältä peräisin oleva puu ja puuperäiset materiaalit ovat konfliktipuuta. Yritysten tulee päivittää PEFC-vaatimusten edellyttämät riskiarviointinsa ja pidättyä niiden myötä konfliktipuun vastaanottamisesta.

Nyt tehty PEFC:n linjaus konfliktipuusta on voimassa aluksi kuusi kuukautta. Valtaosa Suomeen tuotavasta puusta on PEFC-alkuperäsertifioinnin piirissä. Myös sertifiointijärjestö FSC on peruuttanut toistaiseksi kaikki sertifioinnit Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Näistä maista tulevaa puuta ei voida myydä FSC-sertifioituna tai käyttää FSC-sertifioiduissa tuotteissa.

Puupakkauksien markkinat kiristyvät

Venäjä on ollut suuri puun viejä ja sen osuus on ollut 12 % maailman puukaupasta. Euroopan kuormalavojen ja puupakkausten valmistajien liitto FEFPEB sanoo kannanotossaan, että Ukrainan sodalla ja siitä seuranneilla pakotteilla on merkittävä vaikutus puutavaran tarjontaan Euroopassa ja tätä kautta myös kuormalavoihin ja pakkauksiin. Jotkut maat ovat saaneet 25 % pakkauksiin käytettävästä puutavarasta Ukrainasta, Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

Metsäyhtiöiden olisi nyt vaikeaa käyttää venäläistä puuta ja muutenkin monet metsäyhtiöistä ovat laittaneet maan sulkulistalleen. UPM on lopettanut kaiken puukaupan Venäjän kanssa, ei toimita tuotteitaan maahan ja laittaa Chudovon vaneritehtaansa kiinni.

Stora Enso ilmoitti 2.3. keskeyttävänsä toistaiseksi kaiken tuotannon ja myynnin Venäjällä. Stora Ensolla on Venäjällä kolme aaltopahvipakkaustehdasta ja kaksi sahaa, jotka työllistävät noin 1 100 henkilöä. Yhtiö keskeyttää myös kaiken viennin ja tuonnin Venäjälle ja Venäjältä.

Graafinen alakin luopuu Venäjän kaupasta

Pankeille ja finanssisektorille asetetut kansainväliset sanktiot haittaavat merkittävästi kauppaa Venäjän kanssa ja Valko-Venäjä on joutumassa samaan tilanteeseen. Monet graafisen alan yrityksetkin ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä kaikki toimitukset Venäjälle.

Canon EMEA on ilmoittanut keskeyttävänsä kaikki tuotteiden toimitukset Venäjälle. Samoin ovat ilmoittaneet tekevänsä ainakin Epson, Konica Minolta ja Ricoh. Teknologiayrityksistä muun muassa Apple ja Microsoft ovat kertoneet lopettavansa tuotteidensa myynnin Venäjällä. Myös monet globaalit kulutustavarayhtiöt ovat keskeyttäneet toimintansa Venäjällä.

PEFC ja FSC sertifioitua puuta ei enää voi tuoda Venäjältä. Kuva: Cision.
Array
Share: