UV-tekniikka muuttaa offsetpainatusta

14.5.2019 09:30Uutiset » Toimiala
Jeroen Hulshoff Komori Europesta kertoi, että jo puoleen Komorin uusista offset-koneiden asennuksista sisältyy HV-UV-järjestelmä. Kuva: Jarkko Hakola.

Offset-tekniikka on edelleen hyvin kilpailukykyinen vaihtoehto suuremmissa painoksissa markkinointiaineistojen ja pakkausten tuottamisessa. UV-tekniikan kehitys parantaa offsetin kilpailukykyä, ja sen käyttö yleistyy nopeasti uusissa painokoneissa.

UV-tekniikka tarjoaa monia etuja, joista merkittävimpiä ovat energian, ajan ja paperin säästöt painatusprosessissa. UV-kuivauksella saadaan väri heti kuivaksi ja painoarkki voidaan siirtää suoraan viimeistelyyn ilman kuivatusaikaa. Myös tarvittavissa lisäaineissa säästetään tavalliseen offset-tekniikkaan verrattuna.

KTA:n Offset Forum- seminaarissa valotettiin Komorin kehittämän innovatiivisen H-UV-järjestelmän etuja painamisessa. Komorin H-UV-järjestelmä on innovatiivinen UV-kuivausjärjestelmä, joka hyödyntää Komorin tietotaitoon perustuvaa UV-lamppua/LED -moduulia sekä herkkää UV-väriä. Järjestelmän ansiosta painaminen myös erikoismateriaaleille ja pakkausmateriaaleille nopeutuu laadusta tinkimättä.

Komori on asentanut jo yli 1 000 painokonetta, joissa käytetään H-UV-järjestelmää. Myyntijohtaja Jeroen Hulshoff Komori Europesta kertoi, että jo puolet Komorin uusista offset-koneiden asennuksista tehdään tätä tekniikkaa käyttäen.

Euroopassa Komorin uusin toimitus on ensimmäinen 8-värinen Lithrone G37P-painokone, jonka on tilannut ruotsalainen Linderoths Tryckeri. Myös vanhoja painokoneita uudistetaan UV-tekniikalla, mutta suurimmat edut siitä saadaan uusissa painokoneissa.

UV-ekosysteemi vahvistuu
Komorin asemaa markkinoilla vahvistaa ekosysteemin kehittyminen UV-tekniikan ympärille. Fujifilmin Michael Rieman esitteli seminaarissa prosessivapaita Superia ZD -painolevyjä, jotka sopivat UV-väreillä painatukseen. Uli Sause AMS Spectral UV -yrityksestä kertoi yrityksen UV-kuivatustekniikasta, jota käytetään Komorin koneissa. Tekniikka säästää energiaa ja on yksinkertaista käyttää.

Komorin H-UV-L -tekniikka on kokonaisuus, jonka tehokkuus perustuu painotekniikan, kuivatustekniikan ja värien toimimiseen yhdessä. Värit ovat tärkeä osa kokonaisuutta. UV-värit ovat koostumukseltaan monimutkaisempia ja myös kalliimpia kuin perinteiset offset-värit.

Värien valmistaja Hubergroup on kehittänyt kokonaisen uuden tuoteperheen UV-painatukseen. R. Kutchera kertoi tämän NewV-tuotesarjan sisältävän värejä eri painotekniikoille ja lähes kaikenlaisille UV-töille. Esimerkiksi elintarvikepakkauksille on kehitetty oma MGA-UV-väri.

Komori vahvistaa ekosysteemiään myös yhteistyöllä toisen värien valmistajan Siegwerkin kanssa. Siegwerk on tehnyt erittäin herkän UV-värin K-Ink, joka on kehitetty yksinomaan Komorin H-UV-tekniikkaa varten.

Share: