Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

UPM ennustaa paperien hintojen nousevan

27.1.2022 12:51Uutiset » Toimiala

UPM:n viime vuoden tuloksen julkistus ei tuonut uutta tietoa paperilakon tilanteesta. Lakko vaikuttaa merkittävästi konsernin paperitoimituksiin. Graafisten papereiden markkinoita kiusaa myös energian hinnan jyrkkä nousu Euroopassa. UPM ennustaa graafisten ja erikoispaperien hintojen nousevan vuoden alussa.

UPM Communication Papersin viimeinen vuosineljännes oli jälleen tappiollinen. Suurimpana syynä tähän oli energiakustannusten poikkeuksellinen nousu. Voimassa olevien asiakassopimusten vuoksi emme kyenneet nostamaan paperin hintoja samaan tahtiin, vaikka paperimarkkinat olivatkin tiukat, toteaa UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen tilinpäätöstiedotteessa.

Liiketoimintaryhmän liikevaihto nousi viime vuonna 7 % ja oli 3 577 milj. euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto laski muuttuvien kustannusten ja alempien myyntihintojen vuoksi. Toimitusmäärät kyllä kasvoivat.

Myös UPM Specialty Papersin tulokseen vaikuttivat korkeat kuitu- ja energiakustannukset. Tarra- ja taustapaperin sekä pakkauspaperin kysyntä oli viimeisellä neljänneksellä edelleen hyvää päivittäistavarakaupan ja verkkokaupan imussa. Aasian hienopaperimarkkina oli yhä pehmeä.

Liiketoimintaryhmän liikevaihto nousi viime vuonna 12 % ja oli 1 482 milj. euroa. Liikevoitto laski korkeampien kustannusten vuoksi, vaikka myyntihinnat nousivat.

UPM Raflatacin kannattavuus oli jälleen kerran hyvä ja selvästi paremmalla tasolla kuin ennen pandemiaa. Kysyntä jatkui vahvana viimeisellä neljänneksellä ja hinnat nousivat, mutta odottamattoman nopea kustannusinflaatio ja toimitusketjun pullonkaulat ovat edellyttäneet toimenpiteitä.

Liiketoimintaryhmän liikevaihto nousi viime vuonna 7 % ja oli 1 671 milj. euroa. Liikevoitto nousi parantuneen tuotevalikoiman ja marginaalien hallinnan ansiosta.

Kustannusten nousu iski siis kaikkiin näihin graafiseen alaan liittyviin UPM:n liiketoimintoihin. Konserni luovi kuitenkin kustannuspaineissa onnistuneesti, ja teki kokonaisuutena hyvän tuloksen. Konsernin liikevaihto nousi 14 % ja oli 9 814 milj. euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi 55 % ja oli 1 471 miljoonaa euroa, mikä oli 15,0 % liikevaihdosta.

Reino Lantto

 

Share: