Työkaluja ilmastouutisoinnin arviointiin

3.2.2020 15:28Uutiset » Toimiala

Koulujen ja uutismedian yhteistä Sanomalehtiviikkoa vietetään 3.–7.2.2020. Viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Tänä vuonna Sanomalehtiviikon teemana on ilmastonmuutos.

Viikolla pureudutaan ilmastonmuutosuutisointiin, avataan median roolia luotettavan ilmastotiedon välittäjänä ja kuullaan lasten ja nuorten näkemyksiä ilmastonmuutoksesta. Viikon slogan on ”Kyky muuttaa maailmaa ei kysy ikää”.

Uusia materiaaleja mediakasvatukseen
Viikolla haastetaan lapsia ja nuoria ryhtymään journalisteiksi yhden päivän ajaksi ja tekemään uutisia oman paikkakunnan asioista. Koulujen käyttöön on tuotettu mediakasvatuksellinen Päiväni journalistina -sivusto, jossa voi julkaista lasten ja nuorten tekemiä juttuja.

Uusi Sanomalehtiviikon oppimateriaali on Pallo hallussa. Ilmastonmuutos haastaa myös median ilmastonmuutosuutisointia sekä sitä, millainen rooli medialla on ilmastonmuutoksesta kertomisessa ja sen torjunnassa. Oppaassa puhutaan myös nuorten ilmastoliikkeestä ja siitä, miten media voisi kertoa ratkaisuja ja tarjota myös toivoa.

Sanomalehtien Liiton jäsenlehdet eri puolilla Suomea osallistuvat aktiivisesti Sanomalehtiviikkoon. Viikko näkyy lehtien sisällöissä, silloin tehdään paljon kouluvierailuja ja valtaosa toimittaa lehtiä opetuskäyttöön.

Share: