Tapahtumat ja tilat avautuvat vähitellen

9.6.2021 08:04Uutiset » Toimiala
Messuala kampanjoi tapahtumien avaamisen puolesta. Kuva: Messukeskus.

Hallitus on vähitellen höllentänyt koronan vuoksi määrättyjä ravintoloiden ja tapahtumien toimintarajoituksia. Tapahtumien järjestäjät ja ravintola-ala kokevat kuitenkin, että rajoitukset ovat osittain tarpeettomia ja kohtelevat eri aloja epäoikeudenmukaisesti.

Viimeisin rajoitusten lieventämisen toimi sovittiin hallituksessa tiistaina. Epidemia-alueiden aukiolorajoituksia lievennettiin ja luovuttiin istuma- ja pöytäpaikkavaatimuksesta ulkona. Myös karaoken laulaminen ja tanssiminen sallitaan suuressa osassa maata. Kevennyksiä tehtiin, sillä koronaepidemiatilanne on selvästi parantunut viime viikon aikana.

Muutokset tulevat voimaan 9. kesäkuuta. Laajempaa rajoitusten kokonaistarkastelua hallitus on luvannut tehdä seuraavaksi ennen juhannusta.

Ravintoloita edustava Mara-järjestö tekee kuitenkin kantelun oikeuskanslerille, koska järjestön mukaan leviämisvaiheen ravintoloita koskevat anniskelu- ja aukiolorajoitukset ovat yhä tartuntatautilain vastaisia.

Tapahtumien järjestäjät ihmettelevät rajoituksia

Samaan aikaan kun ravintolat avaavat oviaan, on myös pienimuotoisten tapahtumien järjestäminen helpottunut. Suurempien tilaisuuksien järjestäminen on kuitenkin edelleen hyvin rajoitettua, mikä vaikuttaa pahasti mm. messuihin, kulttuuritapahtumiin ja urheiluun.

Messuala on ihmetellyt, miksi tapahtumien järjestämistä yhä rajoitetaan ankarasti, vaikka Suomessa pandemiatilanne on Euroopan parhaita ja rokotekattavuus lisääntyy koko ajan. Esimerkiksi Messukeskus joutui perumaan Helsingissä kesäkuuksi suunnitellut moottoripyörätapahtuman, joka olisi tapahtunut ulkotiloissa.

Messuala on tiedotteen mukaan valmistautunut huolellisesti uudelleen avautumiseen ja hionut tarkkaan mietittyjä turvallisuustoimia vielä entisestään. Tilavissa, hygieniatasoltaan korkeatasoisissa ja hyvin ilmastoiduissa messukeskuksissa käyminen on vähintään yhtä turvallista kuin kauppakeskuksissa vierailu. Suomalaiset ovat innokasta messukansaa ja Kantarin toukokuussa tekemän tutkimuksen mukaan 75 % aiemmin messuilla käyneistä suomalaisista olisi jo valmiina lähtemään messuille.

Ellei uusia takaiskuja tule, pääosin laajalla ulkoalueella järjestettävät Asuntomessut avaavat Suomen messukauden heinäkuussa ja Uiva venenäyttely esittelee veneuutuudet yleisölle elokuussa. Euroopan maista mm. Espanja on jo aloittanut messutoimintansa uudelleen ja Saksa availee juuri messukeskustensa ovia.

Turvallisille tapahtumille oma merkki

Tapahtumateollisuus ry on toteuttanut kampanjan, joka tekee näkyväksi yleisötilaisuuksissa laajasti toteutettavat turvallisuustoimenpiteet.
Tapahtumateollisuus on julkaissut Check! -merkin, joka kertoo yleisölle siitä, että tapahtuma on toteutettu turvallisesti. Tunnuksen käyttöönsä ottavat tapahtumat sitoutuvat toteuttamaan laajaa turvallisuustoimenpiteiden listaa. Näin varmistetaan niin yleisön, esiintyjien kuin tapahtuman henkilökunnan turvallisuus.

– Tapahtuma-alan ammattilaisille turvallisuus on enemmän kuin vain lattiaan liimattava tarra. Turvalliset tapahtumat syntyvät monipuolisesta ammattitaidosta ja siitä, että kaikenlaiset riskit on asiantuntevasti kartoitettu, hoidettu ja vielä kerran varmistettu, kertoo Tapahtumateollisuuden johtaja Maria Sahlstedt.

Check-merkin takana on laaja lista turvallisuustoimenpiteitä, jotka yleisötilaisuuksissa on aina syytä ottaa huomioon. Osa toimenpiteistä on eri viranomaisten velvoittamia, osa tapahtuma-alan itse luomia hyviä käytäntöjä.

Check-listan noudattamiseen sitoutuneet tapahtumat voivat rekisteröityä Check! -merkin käyttäjiksi ja lisätä tapahtumansa turvallisten tapahtumien listalle osoitteessa www.turvallisettapahtumat.fi.

Share: