Taidekirjasta vuoden kaunein kirja

13.3.2015 12:51Uutiset » Toimiala

Tuomas A. Laitinen - Fundamental Matter

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmaksi kirjaksi Antti Linnovaaran, Pilvi Kalhaman, Andreas Schlaegelin ja Mika Hannulan teoksen Tuomas A. Laitinen – Fundamental Matter. Vuoden kauneimmat kirjat 2014 -kokoelmaan valittiin sen lisäksi 24 muuta kirjaa. Teokset palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla. Kirjataiteen onnistuneimmat kannet -kunniakirjalla palkittiin viisi kirjaa.

Vuoden kauneimman kirjan graafisen suunnittelun teki Pekka Toivonen (Kasino Creative Studio). Palkintolautakunta kehuu toteutusta tinkimättömäksi taidonnäytteeksi.

– Kaikki kirjataiteeseen sisältyvät valinnat on valjastettu tulkitsemaan sisältöä. Taiton ja typografian kurinalaisuus, synkän kuvamaailman anteeksipyytelemätön mustuus, teoskuvien dramaturgia ja materiaalivalinnat puhuvat kaikki samaa ankaranrunollista kieltä. Taiteilijan teemat tiivistyvät kannen ratkaisuissa sekä siihen piilotetussa yllätyksessä. Kirjan graafista muotoilua voi sanoa itsenäiseksi teokseksi, joka nousee omalle kiertoradalleen. Silti sen keskipiste on aina ja vääjäämättä Tuomas A. Laitinen, tiivistää palkintolautakunta tiedotteessa.

Suomen kirjataiteen komitealle lähetettiin arvioitavaksi 211 kirjaa, enemmän kuin edellisenä vuonna. Pääosa kisaan lähetyistä kirjoista tuli ammattikustantajilta, mutta sen lisäksi myös monilta muilta tahoilta: museoilta, säätiöiltä, oppilaitoksilta ja yksityisiltä henkilöiltä. Kustantamokenttä on laaja ja laadukas.

Kauneimman kirjan palkinnon voittajan lisäksi tämänvuotisista kirjoista nousee esiin helsinkiläinen graafikko Jussi Karjalainen. Hän keräsi kaksi kunniakirjaa graafisesta suunnittelusta ja yhden kirjankannesta.

Vuoden kauneimmat kirjat osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun ja kiertävät näyttelyissä Suomessa ja kolmessa Euroopan maassa. Kolmenkymmenen maan kauneimmat kirjat (yhteensä 585 kirjaa) ovat esillä Leipzigin kirjamessuilla 12.-15.3.2015. Suomesta ovat mukana Vuoden kauneimmat kirjat 2013.

Share: