Syväpainoalan ylikapasiteettia puretaan

17.4.2019 08:56Uutiset » Toimiala
Kuva: Roto Smeets.

Euroopan syväpainoalan ylikapasiteettia puretaan nyt kovalla kädellä. Circle Media Croup on hakenut konkurssiin perinteikkään hollantilaisen Roto Smeets -painotalon. Saksalainen Bertelsmann Printing Group (BPG) puolestaan aikoo sulkea Nürnbergin painotalonsa maaliskuun loppuun 2021 mennessä.

Bertelsmann perustelee sulkemista syväpainoalan ”massiivisella ylikapasiteetilla”.  Circle Median mukaan konkurssi on seurausta ”Euroopan painoteollisuuden hyvin haastavista markkinoista”.

Painotuotteiden kysynnän lasku ja sellun sekä paperin hintojen nousu ovat koetelleet painotaloja ja vaikeuttaneet suuria painoksia tekevien syväpainotalojen toimintaa. Samaan aikaan digitaalinen painaminen yleistyy ja offset-tekniikka on kehittynyt siten, että sillä pystytään tekemään entistä suurempia painoksia. Tämä kaikki syö markkinoita syväpainotekniikalta.

Roto Smeetsin painotoiminta alkoi jo vuonna 1870. Nyt konkurssiin on haettu hollantilaisia yrityksiä Roto Smeets Deventer, Roto Smeets Weert ja Senefelder Misset. Ne työllistävät yhteensä 1 000 ihmistä. Aikaisemmin tänä vuonna Circle Media haki konkurssia belgialaiselle Helio Charloi -syväpainotalolle, joka on työllistänyt 180 ihmistä.

Bertelsmannin syväpainotalo Nürnbergissä on työllistänyt noin 900 ihmistä. Sulkeminen ei yrityksen mukaan vaikuta BPG-yrityksen muihin painolaitoksiin, joihin kuuluu mm. syväpainotalo Prinovis, joka toimii Saksassa ja Britanniassa.

Bertelsmann perustelee päätöstään sillä, että hintojen eroosio jatkuu ja syväpainoalalle ennustetaan tappioita lähivuosinakin.

Helprint irtoamassa Circle Mediasta

Suomessa Circle Media on omistanut syväpainotalo Helprintin. Circle Media ilmoitti 15.3. myyvänsä Helprint Oy:n suomalaiselle Printers Group Oy:lle. Se on yksityisesti omistettu pääomasijoitusyritys, joka tähtää painoalan keskittämiseen Pohjoismaissa.

Printers Group -yritystä ei ainakaan vielä löydy Suomen yritysrekisteristä eikä Asiakastiedon rekisteristä. Helprintin toimitusjohtaja ja ainoa hallituksen jäsen on nyt virolainen yrityskonsultti Erki Katkosild.

Helprint on Pohjoismaiden suurin syväpaino. Yritys on erikoistunut suurten painosmäärien tuotantoon. Painosmäärät ovat yleensä 100 000:sta useisiin miljooniin kappaleisiin. Syväpainotuotteiden koko voi vaihdella lähes portaattomasti välillä A5 ja A3. Helprintin liikevaihto oli 29,6 miljoonaa euroa vuonna 2017 ja yritys työllisti 123 henkeä.

REINO LANTTO

Share: