Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Syväpainoalan supistuminen jatkuu Euroopassa

24.11.2021 16:59Uutiset » Toimiala
Suurien kuvastojen ja aikakauslehtien painaminen on vähentynyt huomattavasti. Kuva: Bertelsmann Printing Group.

Suurivolyymisten kuvastojen ja aikakauslehtien painaminen on vähentynyt Euroopassa jo vuosikymmenen ajan. Tämä on vienyt erityisesti näitä painotuotteita tehneet syväpainot pahaan ahdinkoon. Syväpainoja on suljettu ja tämä kehitys jatkuu.

Euroopan suurin painoalan yritys Bertelsmann Printing Group (BPG) on kertonut sulkevansa jälleen yhden suuren syväpainolaitoksen.

BGP sulkee nyt Prinovis Dresden -painolaitoksen vuoden 2022 lopussa. Painotalossa on viisi syväpainokonetta ja kaksi offsetrotaatiokonetta. Työntekijämäärä on noin 470.

Aikaisemmin tänä vuonna toimintansa lopetti BGP:n Nürnbergin syväpaino. Prinovisin toimitusjohtaja Niklas Darijtschukin mukaan alalla on vakava epätasapaino kysynnän ja tarjonnan välillä, mikä on johtanut massiiviseen ylikapasiteettiin. Mitään merkkejä markkinoiden parantumisesta ei ole näkyvissä. Prinovikselle jää vielä syväpainolaitos Saksan Ahrensburgiin ja offsetrotaatiolaitos Liverpooliin Englannissa.

BGP-konserniin kuuluu lisäksi useita muita painolaitoksia ja markkinointipalvelujen tuottajia. Siitä tuli Euroopan suurin painoalan yritys, kun Bertelsmann-konserni yhdisti painotoimintansa vuonna 2015. Silloin painamisen liikevaihto oli noin 1,7 miljardia euroa, ja nyt se on noin 624 miljoonaa euroa. BGP-konserniin kuuluu yli 20 yritystä ja niiden työntekijämäärä on yli 9 000.

Suomalainen Helprint oli aikanaan Euroopan suurimpia painotaloja ja kuului loppuvaiheessa Circle Media -konserniin, jonka toiminta on ilmeisesti loppunut. Helprintin painotoiminta loppui vuonna 2019 ja yrityksen konkurssi toteutui viime vuonna.

Reino Lantto

Array
Share: