Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Suhdannetilanne hyvä mutta näkymät heikkenevät

27.1.2022 09:18Uutiset » Toimiala

EK:n tammikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannetilanne on jatkunut varsin myönteisenä vuodenvaihteen tienoilla. Erot alojen välillä ovat kuitenkin suuria. Monien alojen näkymät ovat heikkenemässä. Painoalan näkymät ovat heikkenemässä syksyn kasvun jälkeen.

– Teollisuus jatkaa hyvää virettään ja kasvun kannalta suurin ongelmana on edelleen materiaalien saatavuus. Toisaalta palveluissa etenkin rajoituksista kärsineillä aloilla on tullut entisestään lunta tupaan. Rakentamisessa asuntojen ennätystuotanto on kääntymässä alaspäin. Suhdanne on kokonaisuutena kypsymässä, vaikka alojen tilanteet vaihtelevatkin varsin paljon, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Yritysten tuotanto ja myynti ovat jatkaneet kasvuaan, mutta työvoiman saatavuusongelmat ovat pahentuneet entisestään.

– Suhdannebarometrin vastaajista jo 35 prosenttia ilmoitti ongelmakseen ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden, rakentamisessa peräti 52 prosenttia. Yrityksissä riittää haasteita, sillä samaan aikaan kustannusten nousuvauhti on kiihtynyt voimakkaasti, Pakarinen toteaa.

Toimialojen barometreistä näkyy, että paperiteollisuuden näkymät ovat kohtuullisen hyvät. Suhdannetilanne on vaimentumisesta huolimatta normaalia parempi ja kapasiteetti hyvin hyödynnettynä. Tuotantomäärät pysynevät ennusteen mukaan lähikuukausina ennallaan. Kustannukset ovat kuitenkin nousussa.

Painoalan tuotannon määrä nousi barometrin mukaan huhti-joulukuussa joka kvartaalilla. Kysynnän vaimeus on kuitenkin uhkana ja yritykset uskovat tuotannon vähenevän lähikuukausina. Tilauskirjat ovat normaalia ohuemmat ja kapasiteettia on paljon vapaana. Suhdannenäkymien saldoluku on -41.

Share: